Вирусът мутира, но с него мутира и италианската мафия

Заподозрян за член на Ндрангета е арестуван от антимафиотите

Обликът на мафиота от “Кръстникът“ изглежда е останал само в художествените произведения. В действителност съвременната италианска мафия се е превърнала в нещо като инвестиционен фонд, наподобяващ мултинационална бизнес организация, но доста по-бърза. Мафиотските структури като Ндрангета, например, са много умели в превземането на “светли“ бизнеси.

В момента една пета от италианските компании рискуват фалит заради липсата на ликвидност. Пандемията постави на колене най-вече малкия бизнес в страната.

През 2020 година италианската икономика се сви с близо девет процента, което е най-тежката рецесия след Втората световна война, а 450 000 души – предимно жени, по-млади работници и самонаети – загубиха работата си.

И точно в този момент на вратата на много от дребните търговци е почукала мафията с оферта, на която трудно може да се откаже.

През последните шест месеца италианските власти забелязаха голямо раздвижване в смяна на собствеността и съмнително масово изкупуване на търговски обекти. Феноменът се проявява най-силно в областите със засилено присъствие на мафиотски организации – Сицилия, Неапол и Реджо Клабрия. Тенденцията не е ограничена само на юг. Не са малко случаите в столицата Рим и финасовият център Милано.

През последните шест месеца 2% от заведенията са сменили собственици, въпреки че държавата обезщети затварянето им заради карантината.

Превземането от мафията се случва по сравнително проста система. Собственик без оборотни пари за отваряне на бизнеса си получава предложение за изкупуване, а мафията чрез подставени лица поема контрола. Италианската национална банка е получила сигнали за съмнителни продажби на търговски обекти при 10% от случаите, най-вече за заведения, бензиностанции и строителство.

Ако за част от обществото проблем е липсата на кеш, то за мафиотските организации проблемът е точно обратното, наличният капитал трябва да се вложи в легална дейност, за да се изпере.

Заместник-началникът на полицията в Рим Виторио Рици докладава, че са засечени нестандартни изкупувания на кредитните задължения на затруднени търговци посредством “рафинирани финансови операции“.

Италианската финансова полиция разследва активно над 2000 съмнителни слузая.

Илария Кало от Римската дирекция за борба с мафията допълва, че рекетът и лихварството са минали на заден план. “Брокерите” на Ндрангета набират подставени лица, които срещу 1000 евро на месец “услужват” с името си за управление на новия бизнес и за кандидатстване за помощи от държавата.

В доклад пред парламента италианската антимафиотска разследваща полиция (DIA) предупреждава, че са “възможни значителни престъпни инвестиции в компании, опериращи в т.нар. здравна верига. Топва включва изграждане и обновяване на болници, производство и доставка на медицинско оборудване, изхвърляне на болнични отпадъци, както и погребални услуги”.

Антимафиотите предупреждават, че е “много вероятно” мафиотските организации да “се опитат да прихванат новите канали за финансиране”, които ще бъдат предоставени за надграждане на инфраструктурата на Италия и модернизиране на икономиката.

Правителството в Рим очаква да получи от Фонда за възстановяване на ЕС 209 милиарда евро, които ще бъдат изхарчени в следващите пет години.

Дирекцията Антимафия призова за “максимална бдителност” и бърз антимафиотски мониторинг по отношение на компаниите, които ще наддават за обществени поръчки в здравния сектор. Предупреждението е, че скорошните корпоративни промени в собствеността, структурата или местоположението на офиса може да са признак за проникване в мафията.