Вишеградската четворка отхвърли офертата на Финландия за бюджет на ЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно) е посрещнат от финландския премиер Анти Рин в Хелзинки, 5 юли 2019 г. [Mauri Ratilainen/EPA/EFE]

Преди срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък (17 октомври), дипломати от Вишеградската четворка остро критикуваха финландското председателство на Съвета на ЕС. Поводът е документ, който трябва да подпомогне дискусията на лидерите за следващия седемгодишен бюджет на съюза.

“Финландското председателство не успя да бъде честен брокер”, каза дипломат от вишеградска държава пред група журналисти. Дипломат от друга държава от Вишеград описа финландските усилия по документа като “загуба на време”. Вишеградската четворка (V4) включва Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

Първата точка от дневния ред на двудневната среща на върха (очаква се да продължи в събота заради преговорите за Брекзит) е “Многогодишната финансова рамка”, т.е. работа по приемането на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.

През март Европейският парламент прие становище по проектобюджета на Комисията за 2021-2027 г. През юли Съветът остана на собствената си позиция. Дискусиите продължават, за да може през първата половина на 2020 г. да бъде постигнато споразумение.

Финландското председателство подготви документ от 2 страници, за да улесни дискусията. Документът се базира на въпросник, разпространен до страните членки миналия юли, както и на двустранни консултации. Документът казва, че държавите-членки се различават по отношение на цялостния принос за бъдещата финансова рамка. Приносът им варира между 1,00% от Брутния национален доход и предложения от Комисията 1,11%.

Документът казва, че страните подкрепят новия подход на Комисията, но в същото време държат на запазване на досегашната селскостопанска политика на блока, както и финансирането на програмите за сближаване между Източна и Западна Европа. Следователно финландското председателство настоява за реформиране на основните програми на ЕС. 1/3 от бюджета да отива за програмите за сближаване, 1/3 за селското стопанство и 1/3 за всичко останало с изключение на администрацията. Придържа се и към увеличаване на финансирането за политически приоритети и нови предизвикателства, но с по-малко от предложеното от Комисията.

Финландският документ признава, че не е постигнато съгласие по най-важния въпрос – да бъде намерен механизъм, който да обвързва финансирането с фондове на ЕС да бъде обвързано с придържане към принципите на правовата държава и политиката за миграцията и климата на съюза.

Дипломат от една от Вишеградските държави каза пред журналисти, че се надява финландският документ да не бъде основа за дискусия. Той припомни, че поне две държави от V4 виждат механизма за върховенството на закона като “невъзможен”. В същото време той призна, че Холандия няма да даде съгласието си за новата финансова рамка без това условие.

Друг дипломат от V4 заяви, че първоначалните предложения на Комисията за финансовата рамка са добри и страната му е “много критична” към финландските предложения, които “не трябва да са основа за лидерите”. Той обясни, че документът е “неясен” и че Финландия е “прекрачила нашите граници” по отношение на сближаването и общата селскостопанска политика, и “няма нищо за отстъпки”.

Най-известната отстъпка е тази, получена от Маргарет Тачър за Обединеното кралство на срещата на върха във Фонтенбло през 1984 г. Но други държави, включително Дания, Холандия и Швеция, имат свои схеми за връщане на пари, наречени “механизми за корекция на бюджета”.

Вишеградската четворка също има съвместна позиция в категоричната подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС от Северна Македония и Албания. Но дипломат призна, че Франция едва ли ще отстъпи от позицията си, която е против разширяването.