Властите да спрат да заплашват журналисти, призова “Репортери без граници”

Бойко Борисов говори на журналистите в Брюксел(снимка Георги Готев)

Представителите на властта трябва да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната. Репортерите са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на високопоставени служители през последния месец. Това се казва в призив на международната журналистическа организация “Репортери без граници” към председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане той да осъди тези “позорни” атаки.

Организацията първо припомня за изявата на премиера Бойко Борисов от 4 февруари край Перник, когато той оприличил присъстващите журналистки на “мисирки”.

“След това, в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира крякането на пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти”, се казва в позицията.

Организацията говори и за прословутия неформален разговор на главния прокурор Иван Гешев с български журналисти в Брюксел. По време на него прокурорът показа отношението си към Атанас Чобанов, който е главен редактор на разследващия новинарски сайт “Биволъ”.

“Вместо да отговаря на въпросите на Чобанов, Гешев започва да задава въпроси на Чобанов, които показват, че има информация за неговия личен живот. Статии, публикувани от “Биволъ”, поставят множество въпроси около Гешев. Чобанов беше описан като “малък провокатор” от българския евродепутат Александър Йорданов, когато Чобанов го попита за съмнителен случай, за който се твърди, че един от колегите му (друг български евродепутат) е замесен. Българската прокуратура публикува този разговор в YouTube”, напомня “Репортери без граници”.

На 11 февруари заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов отправи обвинения към двамата журналисти от бТВ – Венелин Петков и Антон Хекимян. Той изказа предположенията си, че те са “корумпирани” и поиска прокуратурата да ги разследва. Според него те не са докладвали предполагаеми връзки между хазартната компания Efbet и друг бизнесмен с интереси в хазарта – Васил Божков, който вече е с 11 обвинения.

“Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-висшите служители в България не са изолирани и продължават да се случват”, коментира Полин Адес-Мевел, която е главен редактор на “Репортери без граници”.

“ЕС не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим президента на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки”, призовава организацията

България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, напомня “Репортери без граници”. Организацията казва, че повечето медии са собственост само на няколко олигарси, а журналистите непрекъснато са подложени на тормоз. Страната се намираше на 35-о място в световния индекс за свобода на печата през 2006 година, а сега е на на 111-о място, най-ниското класиране от всички страни-членки на ЕС.

Премиерът е отричал проблема

След тригодишни опити в началото на декември миналата година ръководството на “Репортери без граници” най-накрая успя да проведе среща с Бойко Борисов. Организацията настоя за поемане на конкретни ангажименти за подобряването на медийната среда в България. В срещата участваха генералният секретар на “Репортери без граници” Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел.

След срещата двама обяснениха, че премиерът е обещал да проучи препоръките, но отреча над медиите да се оказва правен натиск и тормоз. Тогава пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че премиерът е поканил представителите на организацията “да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност”.

Единствена мярка, взета от правителството, е държавните пощи да започнат разпространението на печатни издания от средата на януари 2020 г. “Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите”, обясни Борисов след срещата.