Властите налагат блокади на големите ромски квартали

Ромският кв. Максуда във Варна [Спас Спасов, Дневник]

Десетки хиляди български граждани от ромски произход вече са подложени на мерки, които граничат с военно положение. Страховете са, че те ще разпространят коронавируса заради липсата на дисциплина и игнорирането на правилата. Специалните мерки са наложени на цели квартали в Нова Загора, Казанлък и Сливен, където живеят над 50 000 роми.

В тези три града общинските власти са въвели специален пропусквателен режим на изходите на ромските квартали, за да се предоврати местните жители да излизат от тях на големи групи, което се е случвало през последните дни. В България действа режим, който забранява събирането на повече от двама възрастни на едно място.

Има полицейски патрули, които спират ромите на пропускателните пунктове.

В трите града към момента няма установен случай на заразата, но няма и информация колко са тестваните. За налагането на специалните мерки призова националистическа партия с антиромска реторика ВМРО. Партията поиска ромските квартали в цялата страна да бъдат изолирани и поставени под блокада заради липсата на дисциплина на жителите им.

Още преди ВМРО да направи този призив, в Нова Загора бе въведен пропускателен режим за ромския квартал „Шести“, в който живеят близо 10 000 души. Проблемът в квартала не се дължи само заради липсата на дисциплина на жителите, а заради липсата на водопровод и канализация. В Нова Загора има и наложен вечерен час за непълнолетните.

Няма дискриминация

„Може би ще се почувстват дискриминирани, но няма нищо подобно, нито мярката е с такава цел. Просто жители на квартал „Шести“ се движеха масово след забраната (за масово събиране) в рамките на града“, обяснява кметът на Нова Загора Николай Грозев (ГЕРБ) пред бТВ.

В Сливен под блокада са 25 000 роми от ромския квартал „Надежда“. Всеки един, който се опитва да напусне квартала, ще бъде проверяван от полицията. В Казанлък също е ограничено движението на хората от ромския квартал „Кармен“, като за жителите е осигурен само един пропусквателен пункт. Полицията дава денонощни дежурства с проверки на личните документи. Целта е да се избегне максимално достъп до квартала на жители, които нямат адресна регистрация в него, посочиха от общината.

МВР вече призова медиаторите в ромските квартали да извършват разяснителна кампания за извънредното положение. Още преди седмица вътрешният министър Младен Маринов призова медиаторите да си свършат работата, защото в противен случай ромските квартали ще бъдат блокирани.

Най-големият ромски квартал в страната е в Пловдив. В кв. “Столипиново“ живят близо 100 000 души, но към 19 март там все още не са наложени подобни мерки. Проблеми съществуват и със 100-хилядния град Перник, където няма много роми, но има режим на водата, което затруднява местните хора да изпълняват стриктно хигиенните предписания. Перник се намира на 30 км от столицата София.

Ромите се връщат

Шефът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски призна, че връщащите се от Западна Европа български роми могат да допринесат за разпространението на вируса.

“Във връзка със завръщането на големи групи роми в страната, от щаба сме препоръчали по-активна работа по градовете с тези общности. Ще се разяснява какво е коронавирус, какво е карантина, как да се предпазим, как се предава заболяването и др. Моля да не звучи като дискриминационна мярка, но там ще има голяма активност“, каза Мутафчийски.

Той допълни, че са мобилизирани службите за сигурност.