ВСС пак избра Гешев, президентът избира между война и примирие

Иван Гешев [в. "Сега"]

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра повторно Иван Гешев за нов главен прокурор с 20 гласа “за” и 4 “против”. Вторият вот в четвъртък (14 ноември) се наложи, след като президентът Румен Радев върна един път кандидатура с аргумента, че е нямало истинско състезание. Резултатът от второто гласуването бе същият, както и при първото.

“Белег на демократичната държава е наличието на алтернатива”, каза държавният глава при отказа да издаде указ за назначаването на Иван Гешев. Само седмица по-късно ВСС препотвърди своя избор и президентът не може да върне кандидатурата втори път, но няма и задължителен срок, за да подпише указа за назначаване.

Политическите опциите пред държавния глава са три. Първата е бързо да подпише указ за назначаване на Иван Гешев, без да коментира повече въпроса. Втората е да подпише и да изкаже ясно несъгласието си. Третата е да се опита да атакува втория избор пред Конституционния съд и да забави указа до произнасянето на съда. Активирането на третия вариант ще е равнозначно на обявяване на война между институциите.

Второто гласуване във ВСС беше на ръба на нарушение на конституцията, защото съдебният съвет не даде никаква възможност за издигане на конкуренти на Иван Гешев, с което просто загърби аргументите на държавния глава. Президентът Радев не би трябвало да има големи очаквания при атака на процедурата пред Конституционния съд, защото мнозинството в него често подозирано в съглашателство с управляващите.

“Благодаря на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на закона, конституцията в името на България”, обяви прокурор Гешев веднага след избора.

Протести

Второто гласуване за главен прокурор бе съпроводено от протест и митинг. Единият бе срещу кандидатурата на Иван Гешев и бе организиран от гражданското сдружение “БОЕЦ”, което настоява за радикална съдебна реформа. В него взеха участие стотина души, които в продължение на няколко часа викаха “Гешев е позор” пред сградата на ВСС.

Другата демонстрация бе в подкрепа на Иван Гешев и бе организиран от проправителственото интернет издание ПИК. Тази демонстрацията също събра стотина души, които бяха отделени с метални прегради и буферна зона от протестиращите. Митингът премина със слогани като “Само Иван Гешев”. Особено популярна в социалните мрежи стана фразата “Гешев е радост”, която бе произведена по време на предишния митинг в подкрепа на кандидата за главен прокурор.

“Заплахи”

Най-сериозното противопоставяне по време на заседанието на ВСС бе между члена на съвета Атанаска Дишева и Иван Гешев.

Дишева съобщи, че е била “заплашвана” от кандидата за главен прокурор, защото публично се е заявила като противник на идеята за неговото назначаване за главен прокурор.

“Само преди броени минути в коридора пред тази зала (ВСС), в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков, Иван Гешев ми заяви: “Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера – от вас ще излезе прекрасен общински съветник”. Попитах дали ме заплашва, а той се засмя и каза: “Не, не”. Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС и като съдия. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата”, разказа Дишева пред колегите си във ВСС.

Иван Гешев отговори по-късно, че не е имал никакво намерение да заплашва, а е изразил убеждението си, че Дишева го е критикувала от политически позиции.

“И да бях казал „добър ден“ на г-жа Дишева, сигурно пак щеше да го приеме като заплаха”, обясни той