В Италия на море

Семейство е написало на пясъка 'Stop Covid-19' на пажа пред Палацо Петручи в Позилипо, Неапол, 9 Mай 2020 г. [Ciro Fusco/EPA/EFE]

Добрата новина е, че в Италия ще ходим на морe. Почивките през летния сезон ги гарантира лично премиерът Джузепе Конте.

“Това лято няма да го прекараме на балкона и красотата на Италия няма да остане в карантина. Ще можем да отидем до морето, в планината, да се насладим на нашите градове. И би било хубаво, ако италианците предпочетат да прекарат почивката си в Италия, дори да е по различен начин, с правила и предпазливост.”, обеща Конте в интервю за “Кориере дела сера”

През следващата седмица се очаква разхлабването на карантината да бъде допълнено с отваряне на магазините, които бяха в категорията “неналежащи за здравето” и останаха затворени при първото разхлабване на мерките на 4 май.

На път е да отпадне и полицейския документ за напускане на домовете. Когато това стане (очаква се до седмица), италианците вече ще са свободни хора.

Конте съобщи и друга новина. Извънредните правомощия за налагане на извънредни мерки с декрети се обезсмислят. Правителството ще се ограничи само в задаване на препоръки, които областните управители ще решават как да наложат. Парламентът също си връща ролята си на законодател и правителствените мерки ще минават през одобрението на депутатите.

Губернаторите на няколко италиански области като Фриули, Лигурия и Калабрия ускориха отварянето на бизнеса и търговията още преди официалното изявление на премиера.

За много италиански градове разхлабването ще бъде факт още преди изтичането на 18 май на последния декрет за карантината.

До дни италианците ще могат да пътуват вътре в страната, а с отварянето на летищата се очакват и нови правила за международния туризъм. За момента отвориха летищата във Флоренция и Рим. Директни полети от България все още няма. Но българите, кацнали на Аенините през последните дни са летели през Франкфурт, Брюксел, Париж или Виена. Виенското летище пропуска обаче само с документ за скорошен негативен тест за COVID-19.

Междувременно туристическите структури разработват модел и протоколи за работа на плажовете и хотелските структури. Детайлите ще бъдат уточнени, когато се намери т.н ‘”златно сечение между препоръките и предпазливостта на епидемолозите и нуждите на бизнеса.

“Италианския летен сезон тази година ще започне по-късно, но ще започне”. Правителството даде дума.