ГЕРБ може да блокира бизнеса с Airbnb и Booking

Управляващите от ГЕРБ внесоха предложения, които ще доведат до сериозни пречки и дори до блокиране на бизнеса с отдаване под наем на апартаменти чрез платформите Airbnb и Booking. Депутатите искат собственикът първо да получи одобрението на поне половината си съседи, за да пуска имотите за отдаване под наем по този начин. Глобите за работа без регистрация на имотите достигат до 15 000 лв, но за сметка на това мотиви за това предложение все още липсват. Поправките в Закона за туризма бяха приети в сряда на второ четене на заседание на икономическата комисия.

През декември Съдът на ЕС в Люксембург излезе с решение, че Airbnb не може да бъде регулирана като имотна агенция, която предлага услугите си онлайн. Делото бе заведено от Франция. Това поставя въпросът дали онлайн платформата може да бъде принудена да се съобразява с местните регулации.

От началото на година управляващите правят различни опити да свият бизнеса с краткосрочно отдаване на имоти с аргумент, че те трябва да започнат да плащат данъци. Сегашните предложения обаче могат да доведат буквално до блокиране на бизнеса.

Корекциите на ГЕРБ въвеждат регистрация в общината на този вид имоти. При подаването на заявлението ще се изисква документ, удостоверяващ съгласието на поне 50% от етажната собственост. Това в България е много трудно постижимо по всякакви въпроси, а и ще постави собственикът в огромна зависимост от съседите при разпореждането с имота. В същото време властите не изискват подобно разрешение при дългосрочното отдаване под наем, което в България също се облага изключително трудно.

“Идеята да има санкция от общото събрание е добра. Собствениците, които населяват трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност за обитаването си – какви хора пребивават, какъв е редът на пребиваването им. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, общото събрание и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения”, смята Ламбро Попов, председател на управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), цитиран от Investor.bg.

През миналия ноември имотите, отдавани през Airbnb и Booking, привлякоха първо вниманието на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя предложи те да подлежат на категоризация. След острата обществена реакция и недоволството включително на туроператори, управляващите се отказаха от тази си идея. Те приеха имотите единствено да се регистрират. Малко по-късно бе прието тези имоти да плащат патентен данък между 25 до 250 лв. от началото на 2020 г.