Джамбазки щурмува Клуба на българо-македонското приятелство

Българският евродепутат Ангел Джамбазки и бившият македонски премиер Любчо Георгиевски

Бивши депутати от ВМРО и техни симпатизанти, предвождани от евродепутата Ангел Джамбазки, осуетиха първото събитие на учредения наскоро Клуб за българо-македонско приятелство. Дискусията на тема “Българо-македонските отношения в периода 2017-2022 година – проблеми, постижения, провали, перспективи” трябваше да се проведе в Централния военен клуб в София, като за събитието бяха изпратени покани.

По програма бе предвидено да говорят двама от учредителите на клуба – Любчо Георгиевски, бивш македонски премиер и лидер и съосновател на ВМРО-ДПМНЕ, и доц. Стефан Дечев, историк и експерт по темата за Северна Македония.

След това трябваше да има дискусия дискусия. В клуба членуват представители на двете държави, обединени от идеята за сближаване и добросъседство на основата на европейските ценности.

Двайсетина минути преди началото, обявено за 17.15 ч, група от близо трийсетина души от ВМРО, нахлуха в залата на Военния клуб и заеха първите редове. Пред журналисти Атанас Шарков (КБМП) обясни, че не могъл да ги спре, макар да е поискал поканите им. Оборудвани с камери, те излъчваха директно, както и самият Джамбазки в профила си във Фейсбук в събитие, наречено: “Сбирка на софийските македонисти”. “Казаха, че имали право, че трябва да говорят за история, и влязоха… Така за съжаление едно от малкото събития, чиято цел е българо-македонско сближаване, се провалят от българските националисти”, заяви Шарков.

Самият Джамбазки обясни, че са тук, за да участват в откритата дискусия, както е обявена по програма, и няма нищо по-демократично от това. Нямал нищо против Георгиевски, но искал да поспори със Стефан Дечев.

Любчо Георгиевски отказа коментар. В крайна сметка събитието не състоя.