Добре дошли в Италия

Младежи си правят селфи в Чирко Масимо в Рим, 10 май 2020 г. [Massimo Carconi/EPA/EFE]

След две седмици Италия отваря границите си за гражданите от ЕС. От 3-и юни се премахва задължителната карантина при пристигане в страната, която беше сериозно препятствие. Ограничението остана в сила дори и след подобряването на епидемичната ситуация.

Италия бе една от първите европейски държави, които наложиха строги ограничителни мерки и бе една от първите, които успяха да сведат коефициентът на заразяване под 1. Това означава, че в страната реално няма епидемична обстановка. Поне засега. В морските области заразата е нулева от седмици.

На 18 май страната вдига почти всички забрани, като остави за по-късно само отварянето на фитнес залите. Те ще заработят от 25-и май, но трябва да гарантират санитарна дистанция между спортуващите. Сауната и турската баня остават забранени.

След повече от два месеца на тотална карантина страната се отваря за своите граждани, а две седмици по-късно отваря граници и за всички европейци.

Някои авиокомпании вече пускат полети за страната. Между тях е “България Ер”.

Рим все още уточнява санитарните правила за туризма, но едно е сигурно – Италия не смята да пропусне летния сезон. Страната се оказа далеч по-назад в предварителните резервациите и предпочитания за лятото, от които се възползваха Хърватска и Гърция. За прагматиците, които предпочитат да се презастраховат със запазване на места предварително, все още има изгодни опции за туристически пакети.

Търсенето на изживявания в стил “Долче вита” в момента са насочени предимно към морските вили с частен плаж, за каквито не липсват оферти.

Самите италианци все още са предпазливи и резервират доста повече в сравнение с предишни години в планинските курорти. При 12 хиляди километра морска ивица едва ли ще останат незадоволени вкусовете и изисканията от всякакъв види.

Европейската комисия координира възобновяването на свободното пътуване през границите на всички страни-членки. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) ще картографира европейската територия и ще блокира потока от пътници между райони с висока плътност на заразяване.

Останалите европейски партньори също се очаква да отворят граници на 3 юни в резултат на препоръките от Брюксел. Вместо това всички външни европейски граници с останалия свят, остават затворени поне до 15 юни. В средата на следващия месец Европейската комисия ще реши дали да премахне блокадата или да я удължи.