Доказана е връзката на ваксината на АстраЗенека и тромбозите

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 в хладилник в болница в Хартфордшир, Великобритания, 11 януари 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) призна, че има връзка между ваксината на АстраЗенека среду COVID-19 и рядък вид тромбози. Не е доказана обаче връзка с пол, възраст или други медикаменти, обяви ЕМА на специална пресконференция в сряда, 7 април.

Агенцията подчерта, че ползите от ваксината все още надвишават рисковете. И че тя е високоефективна и спасява животи. По думите на шефката на ЕМА Емер Кук трябва да използваме ваксините, които имаме, за да се преборим с пандемията.

Случаите обаче ще бъдат включени в листовката на ваксината като възможни много редки странични реакции. ЕМА подчерта, че е важно ваксинираните и лекарите да бъдат наясно с възможните симптоми, за да реагират бързо.

По съвет на ЕМА пациентите трябва да потърсят незабавно медицинска помощ в случай, че имат някой от следните симптоми: задух, болка в гърдите, подуване на крак, постоянна болка в корема, неврологични симптоми, включително тежко и персистиращо главоболие или размазано зрение, малки петънца от кръв на места различни от мястото на инжекцията.

Колкото до механизма, отново се споменава имунен механизъм подобен на хепарин индуцираната тромбоцитопения. Повечето инциденти са се случили при жени под 60 години, в рамките на 2 седмици след първата доза. Засега не може да се установят специфични рискови фактори.

Затова и ЕМА обяви, че не може да препоръчат терапия за предотвратяването им. Фармацевтичната компания трябва да проучи допълнително случаите.

Няколко пъти по време на пресконференцията бе подчертано, че трябва да използваме ваксините, които имаме. Както и че рискът от смърт при ковид е много по-голям от риска от смърт при тези странични ефекти.

ЕМА оставя на националните власти да решат кого и с каква ваксина да имунизират, стана ясно от отговорите на Кук на въпроси на EURACTIV. Разбра се също, че все още няма официални насоки за смесване на различните видове и марки ваксини, т.е. за поставяне на една доза от една, а след това втора от друга (Германският регулатор например препоръча хората под 60 г. с първа доза АстраЗенека да получат като втора доза РНК ваксина, която да им бъде поставена след 12 седмици). Теоретично смесването на ваксините работи, но нямаме данни, обяви ЕМА.

Към момента ЕМА няма информация дали случаите на церебрална венозна тромбоза (CVST) се наблюдават само след първата доза, или има риск и след втората. Експертите предполагат, че това се дължи и на факта, че хората с втора доза на “АстраЗенека” са значително по-малко.

Заключенията на агенцията са направени на база на 62 случая на церебрална венозна тромбоза и 24 на коремна. Много е трудно да кажем дали ползите надвишават рисковете и при жените под 30 години, каза шефът на комитета на агенцията по безопасността Сабине Страус в отговор на журналистически въпрос. Но отново увери, че рискът е много нисък.

В 18.30 ч. в сряда, след изявлението на ЕМА, започна заседание на българския ваксинационен щаб, преди здравният министър Костадин Ангелов да участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС по темата за ваксините.

Пресконференцията на ЕМА може да бъде проследена тук: