Докато България се чуди дали да затвори, Италия се готви за отваряне

Млади жене пазаруват в Милано, 21 ноември 2020 г. Надписът гласи "Тази година Коледа е по-важна". [Paolo Salmoirago/EPA/EFE]

Докато в България властите се чудят какво да забранят, Италия се готви за разхлабване на рестрикциите преди коледните празници. Преди близо месец италианското правителство наложи сериозни ограничения в цялата страна, а в някои области и пълен локдаун. Резултатите би трябвало да позволят в началото на декември да се пристъпи към разхлабване на мерките. Това беше планът на управляващите в Рим, а италианците, които изпитали на гърба си тежката първа вълна по драматичен начин, приеха решението почти за нормално.

Италия се затвори в момент, в който процентът на положителните тестове мина 10%. Интензивните отделения бяха подготвени и не се здръстиха, натискът над здравната система беше под контрол, а пишещата този текст успя да се подложи на лечение и оперативна интервенция

Италия прави средно около 200 000 теста на ден и броят на позитивните се качи драстично, но това не стана повод за политически спекулации. Системата за проследяване и изолация на контактните лица не е спирала от месец март насам. Въпреки това Италия до 23 ноември имаше над 50 хиляди жертви от COVID-19.

Още при първите признаци за засилване на втората вълна на епидемията правителството представи конкретни ограничителни мерки, без да оставя пространство за политически тълкувания. При определен процент на заразени и признаци за натиск върху здравната система областите трябваше да наложат рестрикции. Който надскача параметрите, трябва да затвори, ако случаите намалеят, може да отвори. Всички бе просто и ясно.

Затова от началото на месеца картата на Италия е разделени на цветове – жълто, оранжево и червено, според разпространение на епидемията.

Докато Милано е в локдаун, в Рим режимът е доста по-разхлабен. Заведенията затварят в 18 ч, магазините в 19.30, а посещенията по домове са разрешени за максимум от 6 човека. Вечерният часа започва в 22 ч.

И ние в Рим се нагодихме. Имаме обяд на открито с “Covid-безопасни” колеги и приятели, аперитив преди това и посещения на близките най-късно до 10 вечерта. Големите събирания са преустановени напълно, а носенето на маски е задължително навсякъде. Почти е “забавно” да се научиш на нов режим. Нагласата е да видиш чашата наполовина пълна.

В Италия обявяването на ограниченията бе последвано часове по-късно от декрет за компенсаторните механизми.

Замразени са уволненията за месеци напред, частният сектор получава компенсации, които за някои категории достигат 200%, а семействата получават бонуси. На собствениците на заведения, например, се позволи да построят съоръжения на открито на обществен терен и е повече от ясно, че те ще останат на крака и през следващите месеци. Данъчните ставки са преоценени, някои такси са опростени. Държавните служители получават заплатата си, работейки от дома.

Няма ден, в който италианското правителство да не се занимава с Ковид-кризата. Усещането е, че за кабинетът на Джизепе Конте това е единствена задача. Медиите са фокусирани предимно върху информацията за здравната ситуация, развитието на епидемията и кризисните мерки. Това е уморително за “изтощения” от твърде многото Covid-информация зрител.

В България, уви, се научава от социалните мрежи за покъртителни свидетелства на кошмарът на болничната система и нейните “жертви”. След няколко седмици България оглави класацията по смъртност в Европа. Едва тогава се забеляза, че ситуация е катастрофална за здравната система и хората в нужда.

Това, което в Италия се усеща като предозиране на информацията за COVID-19 все пак даде резултати, докато управляващите в България още се чудят как да не казват думата “въже” в дома на обесения. Бройките на болни и заразени след месец на карантина в Италия паднаха и почти до тези от края на лятото. Сега правителството в Рим подготвя план за разхлабване на режима в началото на декември, за да даде на търговията глътка въздух, а на италинците възможност да отпразнуват коледните празници. Но с едно наум.

Препоръките са да се избягват групови тържества. Ски сезонът ще бъде отложен. В държава, известна със забележителни зимни курорти, скиорските съоръжения остават затворени.

“Нямам никакво намерение да отварям врати за трета вълна на епидемията”, мотовира решението си премиерът Джузепе Конте в понеделник вечерта.

Дори Белгия препоръча на гражданите си да не ходят на ски. В първите месеци на годината именно от един австрийски ски-курорт беше тръгнало безконтролно разпространение на вируса. Конте уточни, че е предложил на ЕС да хармонизира рестрикциите за зимния туризъм и пътувания.

Дори да не са ни по вкуса на хората, в Италия мерките се обмислят, дискутират, прилагат и изпълняват. Никой не може да отрече, че от края на лятото насам италианското правителство действа по план за овладяване на кризата и никой не се пита има ли криза с вируса. По ирония на съдбата тези, които бяха сред най-големите критици на рестрикциите, не бяха отминати от Covid-19 и някак се умълчаха.