Евродепутати “дисиденти” са притискани да подкрепят комисията на Урсула фон дер Лайен

"Този подход може да има обратен ефект, като се има предвид, че евродепутатите трябва да са независими", казва източник на EURACTIV. [EPA/ LUDOVIC MARIN]

Ако комисията на Урсула фон дер Лайен не бъде одобрена от парламента, това би създало безпрецедентна криза за Европейския съюз. EURACTIV научи от различни източници, че се полагат усилия подобен сценарий да бъде избегнат.

На 16 юли Урсула фон дер Лайен беше избрана с тайно гласуване за нов председател на Комисията благодарение само на девет гласа. Гласуването за пълния състав на ЕК може да е още на 27 ноември, но този път вотът няма да е таен. Затова ЕНП, Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) и “Обнови Европа” биха искали да сведат до минимум рисковете.

През юли фон дер Лайен получи 383 гласа, само девет над санитарния минимум от 374. ЕНП, СиД и “Обнови Европа” имат общо 442 евродепутати и се предполага, че във всички групи трябва да е имало отцепници (някои депутати от тези групи не скриха, че са гласували против нея).

По това време източници от СиД изчислиха, че 75% от лявоцентристките депутати са подкрепили фон дер Лайен.

Евродепутати от различни групи потвърдиха пред EURACTIV.com, че са били подложени на натиск или че знаят за такъв натиск от служители от Парламента, Комисията и Съвета на ЕС да се гласува за новата Комисия.

Освен ако няма нови изненади с унгарския кандидат Оливер Вархей, който трябва да отговори на писмени въпроси до 18 ноември, вероятно гласуването за пълния състав на ЕК ще е на 27 ноември. Останалите проблемни кандидати – новият представител на Франция Тиери Бретон и румънката Адина Валеан, си осигуриха зелена светлина на изслушванията си на 14 ноември.

Междувременно EURACTIV научи, че върху евродепутати с репутация на “дисиденти” е упражняван натиск да гласуват правилно от ръководствата на групите в парламента, Комисията и Съвета.

Никой не пожела да бъде цитиран поименно, тъй като въпросът е твърде чувствителен. „Това е повече от натиск“, каза пред на EURACTIV член на СиД.

„Хора от ръководствата на политическите групи в Парламента, Европейската комисия и Съвета работят заедно, за да решат ситуацията с „проблемните“ членове на ЕП“, каза и друг депутат.

Според друг източник депутатите, които са първи мандат, са обсъждали ситуацията с колегите си с повече опит и са им се оплакали колко са разстроени. “Този ​​подход може да предизвика обратна реакция, като се има предвид, че членовете на ЕП трябва да бъдат независими”, казва източникът.

Натискът от страна на Съвета на ЕС идва главно от Франция и Испания, тъй като Еманюел Макрон и Педро Санчес изглежда са на една вълна и се опитват да влияят на депутатите в стила на времето на френската Директория (етап след Френската революция, в който страната е управлявана от петима директори – бел. ред.), каза дългогодишен служител на ЕП.  И допълни, че ако това стане, би било много лоша новина за демокрацията в ЕС.

Евродепутат от ЕНП, който през юли открито гласува срещу фон дер Лайен, каза пред EURACTIV, че не му е оказван натиск от групата му преди гласуването за цялата Комисия. По думите му общото очакване е ЕК да одобрена по-голямо мнозинство от оскъдните девет гласа, с които беше гласувана фон дер Лайен.