Евродепутат от ЕНП: Русия цели да дестабилизира Балканите

Александър Йорданов [dnevnik.bg]

Това е част от една стратегия на Русия за дестабилизация на региона на Балканите и на Западните Балкани като цяло. Така коментира евродепутатът Александър Йорданов  (СДС/ЕНП) шпионския скандал от последните дни, в който бе замесена и България.

“Руската политика е ясно ориентирана против приемането на нови страни-членки на НАТО от този регион и против членството на страните от този регион в Европейския съюз. Оттам нататък ние ще бъдем свидетели, включително и в следващите години, на най-различни операции – и на разузнавателните служби, и на политиците, които ще целят да създават конфликти между нашите страни и между гражданите дори”, каза Йорданов пред БНТ в неделя (24 ноември). Според него България трябва да следи ситуацията с повишено внимание.

“Тук имаме опит с неща, които вършат вътре в Сърбия руските специални служби заедно с руските политици, да се прехвърлят като негатив на България, да бъде обвинена България“, обясни още Йорданов. По думите му на официално равнище в Сърбия „понякога има едно желание за членство в Европейския съюз, но същевременно става дума за една крайно националистическа политика, която е агресивна”.

Евродепутатът допълни, че “под покривалото на тезата за неутралитет практически тук се създава една втора руска държава на Балканите. Последният факт беше очевиден именно с провеждането на военни учения на 100 км от българската граница, в Ниш”.

Той смята, че сърбите трябва да бъдат много внимателни, когато обвиняват България, защото тя е ключът за тяхното членство в ЕС.