Еврозоната засилва фонда си срещу финансови шокове

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси каза след срещата, че обсъжданото предложение не е "бюджетът на еврозоната, за който мечтаехме". [Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение за новия бюджетен инструмент, който въвежда мерки в подкрепа на държави, засегнати от внезапен икономически шок.

След дългите преговори министрите успяха да намалят разликите в позицията на Франция и Испания, които настояват фондът да се намесва при нужда от стабилизиране на проблемна икономика в еврозоната, и Холандия, която е против фискалните мерки.

Фондът ще се нарича Бюджетен инструмент за сближаване и конкурентоспособност (BICC). Неговата основна цел е да подкрепя реформите и инвестициите в страните от еврозоната. Очаква се той да заработи през 2021 г.

След срещата френският финансов министър Бруно Ле Мер написа в Туитър, че сделката за фонда включва разпределението и използването на бюджетните ресурси, управлението на инструмента и потенциалното намаление на съфинансирането, което държавите-членки трябва да осигурят, за да получават свежи пари по време на икономически шок.

“Това е солидна основа за финализиране на бюджета на еврозоната през 2020 г.”, добави Льо Мер.

Остава да се реши какъв да е бюджетът на стабилизационния фонд, който ще е част от многогодишната финансова рамка (2021-2027) на ЕС. Очаква той да струва около 17 млрд. евро, които ще бъдат платени от 19-те членки на еврозоната за седем години. Бюджетът може и да бъде увеличен чрез едностранни трансфери от участващите страни.

Включването на някои функции в инструмента беше сред най-спорните въпроси. Като например адаптиране на националното съфинансиране в изключителни ситуации. Другият обсъден вариант беше отделяне на част от общата сума за страни, претърпели тежък икономически шок.

През последните седмици Испания предупреди, че без тези елементи няма да подкрепи новия инструмент. Испания е останала доволна от хода на преговорите, казаха източници на EURACTIV.com.

Испанското правителство защити “много твърда позиция”, за да гарантира, че фондът носи “добавена стойност”, каза министърът на икономиката Надя Калвиньо.

Холандският финансов министър Вопке Хоекстра отпразнува сделката, но по различни причини. В Еврогрупата са направени “добри стъпки” по отношение на бюджетния инструмент, написа той в Туитър. “По-добро изразходване на парите на ЕС чрез обвързване на бюджета с реформите”, добави Хоестра.

Преди срещата холандският министър каза, че за страната му е “ключово” да гарантира, че плащанията по фонда ще са обвързани с реформи.

Но крайният резултат е далеч от бюджет на еврозоната. ЕК и ЕЦБ са сред тези, които предупреждават за липсата на общ бюджет в паричния съюз.

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси каза след срещата, че обсъжданото предложение не е “бюджетът на еврозоната, за който мечтаехме”. Но това беше “първа и полезна стъпка” в тази посока. “Имаме нужда от ефективност и общи правила, но и от солидарност”, каза още той.