Европарламентът ще проведе голям дебат за ситуацията в България

Европейският парламент

В началото на октомври ще има дебат в пленарната зала на Европейския парламент за върховенството на закона България. Това съобщи в петък Елена Йончева (БСП, Алианс на социалисти и демократи). Тя обясни, че такива големи дебати се правят за държави, които се намират в критично положение.

“Ще има резолюция и това ще има сериозни последици за България. Правителството да не си прави илюзии“, отбеляза Йончева в интервю за бТВ.

По думите й в Европейския парламент се говори за върховенството на закона в България заради протестите, които са привлекли вниманието на големите европейски медии.

“Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим“, обясни Йончева.

В същото време евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП) обясни, че подобни дебати в европарламента има за всички страни и това “не е нещо историческо“.

Преди ден зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова призна, че българската демокрация не функционира правилно по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент.

Еврокомисарят беше там във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), чрез който ЕК наблюдава България и Румъния от приемането им в съюза през 2007 г. От думите ѝ се разбра още, че механизмът ще бъде заменен с общия механизъм за върховенството на закона, по който ще се наблюдават всички държави от ЕС. Първият доклад по този механизъм ще бъде представен на 23 септември.

“Следя ситуацията в България и съм разтревожена. Ако демокрацията не функционира от горе надолу и отдолу нагоре, ЕК не може да направи кой знае какво за държавите-членки”, посочи Йоурова.

На този Андрей Новаков коментира, че евродепутати от няколко европейски партии са отчели влошаване на ситуацията с върховенството на закона в България.

“Създава се едно усещане, че извън София, големият брат някъде е седнал да заседава – да видим дали ще ни поощри или ще ни накаже, в зависимост от това дали сме били послушни или не“, каза Андрей Новаков пред бТВ.

Той призова България да има самочувствие на пълноправен член на ЕС. Според него едно абсолютно рутинно заседание на LIBE е представено като изслушване, на което са привикали някой да му се скарат.

”Еврокомисари идват непрекъснато в ЕП и участват във всички комисии постоянно на всякакви теми. България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната“, отбеляза Андрей Новаков.

За него е странно да се гледа на Брюксел като на класния ръководител, който ще ни каже дали сме слушали или не.