ЕС критикува Турция заради повторен арест на журналист

Ахмет Алтан [Jan Woitas/EPA/EFE]

Европейският съюз разкритикува Турция заради повторния арест на журналиста и писател Ахмет Алтан, като заяви в сряда (13 ноември), че този ход вреди на доверието в съдебната система.

Алтан беше задържан във вторник, след като миналата седмица прокуратурата протестира съдебното решение за пускането му. Алтан беше освободен заедно с друг журналист-ветеран Назли Иличак. Двамата бяха осъдени на 10 години затвор за “помощ на терористична група“ във връзка с неуспешния преврат през 2016 г. за свалянето на президента Реджеп Ердоган. Двамата отричат каквото и да е участие в събитията. Съдът обаче прие, че Алтан и Иличак трябва да бъдат освободени под надзор след излежани около 3 години. Беше им наложена забрана да напускат страната.

“Липсата на достатъчни основания за повторното арестуване на Ахмет Алтан и неговото връщане в затвора, с което се отменя първоначалното решение на съда, подкопава доверието в съдебната система на Турция, особено заради сериозната политическа намеса. Тази намеса трябва да спре”, се казва в изявление на говорителя на Дипломатическата служба на ЕС.

Алтан и Иличак бяха бяха обвинени във връзки с обявената за незаконна група Фетхуллах Гюлен. Анкара обвинява проповедника от САЩ, че е поръчал неуспешния преврат.

ЕС става все по-загрижен за ограничаването на свободата на медиите в Турция след опита за преврат, последван от сериозна репресия срещу журналистите.

Турция е на 157 от 180 държави в индекса на световната свобода на печата, публикуван от “Репортери без граници” през 2019 г.