ЕС няма да поднови регистрацията на вещество, застрашаващо пчелите

Неоникотиноидите увреждат пчелите, като отслабват имунната им система, нарушават ориентацията и размножаването им. [Shutterstock]

Регистрацията на веществото тиаклоприд, известно като пчелен убиец, няма да бъде подновена. Това обяви Европейската комисия във вторник (22 октомври). Решението идва след заключение на Европейския орган за безопасност на храните EFSA. Това означава, че веществото може да се използва до април 2020 г.

Теаклопридът, който е неоникотиноид, се смята за ендокринен разрушител. Доказано е че той е вреден за хормоналния баланс на хората и животните. Затова националните органи на държавите-членки на ЕС вече бяха задължени да осигурят използването на алтернативни продукти, където е възможно.

През януари EFSA обяви, че има “тревожна” концентрация на продукта в подземните води. От институцията се оплакаха, че липсата на данни им пречи да оценят риска на тиаклоприда за хората и животните, и по по-специално за пчелите.

Миналия септември Франция забрани употребата на пет неоникотиноиди, включително тиаклоприд. Три активни вещества (имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам) също бяха забранени в останалата част от ЕС през декември.

Неоникотиноидният инсектицид, ацетамиприд, използването на който също е забранено във Франция, ще бъде позволен в Германия засега.

Неоникотиноидите са сред най-широко използваните пестициди в света. Те обаче не само убиват листни въшки, дървесни червеи и други насекоми, но също така увреждат пчелите, като отслабват имунната им система, нарушават ориентацията и размножаването им.