Жан Виденов се връща в политиката, готов на въоръжена борба

Бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов [Под тепето]

Бившият премиер Жан Виденов обяви, че се завръща в политиката, учредявайки нова партия „Лява алтернатива“. Тя ще участва на изборите с коалицията „За чиста и свята Република“, в която присъства Съюзът на комунистите в България.

Виденов твърди, че политическата криза в страната е предизвикана от приключващата „българска перестройка“. Той се кълне във вярност към родината, готов е да организира улични протести и да защитава страната от предателствата, „ако трябва и с оръжие в ръка“.

От интервюто на Виденов за Plovdiv-press не остава никакво съмнение, че неговият проект ще бъде изявено русофилски.

„Има Инициативен комитет за създаването на такава партия („Лева алтернатива“). Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на политическа партия „Лявата алтернатива“. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България“, разказва Виденов.

Той е бивш премиер (1995-1996) и лидер на БСП (1991-1996). На 21 декември 1996 година Виденов подава оставка от всички постове под натиска на масовите улични протести в цялата страна. Докато той е премиер, България преживява изключително тежка икономическа криза, съчетана с хиперинфлация.

След това Виденов се оттегли от активната политика и преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Той никога не е криел симпатиите си към комунистическата доктрина и бе сред основателите на младежкия комунистически съюз „Че Гевара“.

В интервюто си Виденов казва, че „БСП няма бъдеще“ и има нужда от алтернатива.

„Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма“, казва Виденов.

Според него „перестройката“ е съсипала приятелските народи на Съветския съюз.

„Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента“, казва той.

„Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България“, обяснява Виденов. Той е завършил „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език.

В посланието си към сегашния политически елит Виденов казва: „Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена“.