Жозеп Борел: Империите се завръщат

Жозеп Борел пред Европарламента. . [EPA-EFE/Francisco Seco]

Европейският съюз и Турция достигнаха до критичен кръстопът в отношенията си. Призовавам Анкара да отстъпи в конфликта в Източното Средиземноморие и да отстоява основните човешки права в страната. Това заяви върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

“Като цяло можем да кажем, че Европа е изправена пред ситуация, в която старите империи се завръщат. Това са Русия, Китай и Турция. За Европа това е нова ситуация”, каза Борел пред Европейския парламент в предварителния преглед за специалното заседание на Европейския съвет следващата седмица.

В дебат с евродепутатите за “опасната“ ескалация и ролята на Турция в Източното Средиземноморие, Борел каза, че връзките с Анкара “са в преломен момент в историята, който ще премине към едната или другата страна, в зависимост от това какво се случва в следващите дни.”

В същото време дипломатът подчерта, че “ЕС е напълно солидарен с Гърция и Кипър по отношение на Турция и намаляването на напрежението в района е от съществено значение, за да се даде възможност за възобновяване на диалога и преговорите, което е единственият път към стабилност и трайни решения ”.

Жозеп Борел предупреди, че Турция трябва да спре всички едностранни действия, защото са възможни последици.

Надвиснали санкции

В Берлин министрите на външните работи на ЕС одобриха списък със санкции срещу Турция, в случай че Анкара не прекрати действията си в Източно Средиземноморие, включително незаконните сондажи за нефт и газ.

Първата фаза на санкциите би засягала енергийния сектор, особено компаниите, които участват в незаконните сондажи в изключителните икономически зони на Гърция и Кипър.

Ограниченията  могат да бъдат разширени и върху кораби или други активи, участващи в сондажите, както и да включват забрана за използването на пристанища и доставки от ЕС. Санкциите ще засегнат и икономическата и финансовата инфраструктура, свързани с тази дейност.

“Може да се обмислят и широкообхватни санкции срещу цели сектори на турската икономика. Но те могат да влязат в сила само ако по-целенасочените мерки срещу сондажите не са ефективни“, коментира Борел и акцентира, че ще се разчита преди всичко на дипломация.

Първият дипломат на ЕС заяви пред евродепутатите, че е призовал всички страни да създадат спешно необходимото пространство за работа с турското ръководство, за да се намали напрежението, от което никой няма интерес. По този начин, според него, може  да се настоява за възобновяване на преговорите между Турция и Кипър чрез посредничеството на ООН.

Борел посочи като добра новина, че турският  изследователски кораб Oruc Reis е  прекратил проучванията в континенталния шелф на Гърция. Според него това е  „стъпка в правилната посока“.  За съжаление след изказването му Турция обяви, че може да възобнови  дейността си в района.

“Светът ще подкрепи едната или другата страна, в зависимост от това какво ще се случи през следващите дни. Но е ясно, че решенията няма да дойдат чрез конфликти и неразбирателство“, подчерта Борел.

Дипломатът посочи като проблем с Турция и тревожното отстъпление на върховенството на закона и основните свободи. През юни 2018 г. напрегнатите отношения с някои държави-членки доведоха до фактическо замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Евродепутатите призовават за по-строги мерки

Евродепутатът Дейвид Макалистър (ЕНП), председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET), заяви по време на сесията, че трябва да бъдем изключително притеснени от риска от пряка военна конфронтация в Източното Средиземноморие.

Нидерландският евродепутат Малик Азмани (Renew) предупреди, че спорът “може да има опустошителни последици и затова ЕС трябва да реагира категорично“ и призова за за преразглеждане на отношенията с Анкара.

“Трудно е да се види Турция като страна кандидатка“, добави той.

В същото време евродепутатът Сергей Лагодински (Зелените) настоя пред евродепутатите, че конфликтът няма да бъде разрешен с обвинения и предложи ЕС и Турция да обмислят съвместно намиране на алтернативни източници на енергия, вместо винаги да залагат на газ.