За Коледа Румъния ще получи правителство

Флорин Къцу пристига на заседание  в парламентарния дворец в Букурещ, Румъния, 30 октомври 2019 г. [Robert Ghement/EPA/EFE]

Три румънски дясноцентристки партии подписаха коалиционно споразумение за бъдещо правителство, водено от бившия банкер Флорин Къцу, след резултатите от парламентарните избори, проведени на 6 декември, съобщиха представители на партията в понеделник.

“Искаме Румъния бързо да има правителство, което да проведе реформите, насочени към повишаване на качеството на живот на хората и модернизиране на страната“, заяви в понеделник Лудовик Орбан, лидер на Националната либерална партия.

Ако споразумението бъде одобрено от парламента, Националната либерална партия ще управлява заедно с новосформирания алианс “Партията на солидарността“ (USR-PLUS) и UDMR, партията, представляваща унгарското малцинство в страната.

Къцу, който бе избран за министър-председател, ще трябва да бъде официално номиниран от президента Клаус Йоханис, който вече заяви, че няма да пречи на предложението.

Йоханис ще проведе втори кръг от консултации с парламентарните партии във вторник, преди да направи своето съобщение.

48-годишният Къцу, е банкер, получил образованието си в Съединените щати, сенатор либерал от 2016 г. и  финансов министър през последната година.

“Ще имаме стабилно, дългосрочно управление, фокусирано върху интересите на гражданите“, каза Къцу, като подчерта, че се надява на бързо одобрение на новото правителство, за да подготви бюджета на страната за 2021 година.

Освен бюджета, правителството му ще трябва да организира кампанията за ваксинация срещу коронавируса и да работи по реформи за съживяване на икономиката, силно засегната от пандемията.

Европейският съюз даде в понеделник зелена светлина за ваксинирането с препарата на Pfizer-BioNTech във всички 27 страни от общността след Коледа.

Изборите в Румъния  по-рано този месец доведоха до фрагментиран парламент, като либералите, считани за фаворити, заеха второ място с 25%, в сравнение с 29% за лявата Социалдемократическа партия (PSD).

Президентът Йоханис изрази предпочитанието си към ръководено от либералите правителство. Трите дясноцентристки партии в парламента имат общо 244 депутати в 465-местния законодателен орган.

Дан Барна, лидер на “Партията на солидарността“, определи споразумението за коалиционно правителство като “отговорен компромис за бъдещето на Румъния“. Той добави, че се надява новото правителство да положи клетва преди Коледа.