Италианският посланик в Конго е убит при нападение

Лука Атанасио

Италианският посланик в Конго Лука Атанасио и карабинерът Виторио Яковачи от неговия ескорт бяха убити при нападение срещу конвой на ООН в Източно Конго. Според дипломатически източници атаката е била част от опит за отвличане на персонала на ООН.

Атанасио е единственият италиански дипломат в Киншаса и е пътувал тази сутрин (понеделник 22 февруари) в конвой от две превозни средства на Световната програма за храните. Заедно с него е бил и ръководителят на делегацията на ЕС в страната.

“След като чуха изстрелите, рейнджърите веднага започнаха операция за освобождаването му, но когато достигнаха до него, той е бил мъртъв и тялото му е откарано в болница” съобщават очевидци.

Нападението е станало рано сутринта близо до град Канямахоро в района на планината Вирунга. Районът се намира между Конго, Руанда и Уганда, където действат много въоръжени групи. Те често имат сблъсъци с рейнджърите на намиращата се там защитената територия, в която живеят последните останали планински горили в света.

Източници твърдят, че отговорни за убийството са бунтовници от Руанда, които често преминават границата, за да крадат, убиват и отвличат.

“С ужас получих новината за нападението на международен конвой близо до град Гома, убивайки посланика Лука Атанасио, карабинера Виторио Яковачи и техния шофьор. Италианската република е в траур за тези служители на държавата, загубила живота си при изпълнение на професионалните си задължения в Конго “, каза италианският президент Серджо Матарела в съболезнователно послание.