Италия изтрезнява след шокова доза дезинформация

Италианският премиер Джузепе Конте отговаря на въпроси в службата за гражданска защита в Рим, 25 февруари 2020 г. [Fabio Frustacci/EPA/EFE]

След няколко дни паника заради коронавируса, Италия започна да изтрезнява от делириума на ужаса и фатализма и да гледа по-прагматично на сполетялата я епидемия.

Това важи най-вече за медиите, които като мегафон разпространяваха няколко дни медицински бюлетини все едно, че са съобщения от военна зона. Науката за масова комуникация учи журналистите да внимават при бързото разпространение на “катастрофални” новини и да не препредават информация от непроверени или експертно неиздържани източници. В епохата на социалните мрежи и светкавичната глобална информация ефектът на доминото е безмилостен.

Колко тревожно е положението?

Виж положението в реално време.

Още информация.

Да погледнем хладнокръвно цифрите: 95% от диагностицираните в Италия оздравяват, а 80% от тях без нужда от специално лечение. Това са официалните данни на властите в Рим. Още с първите сигнали, че вирусът е достигнал в Европа италианските здравни служби тръгнаха буквално на лов за болни, въоръжени с тампони за гърлен секрет. От взетите проби едва 4% са дали положителен резултат. Отделно са проверени 3 милиона пътници и стотици хиляди по пристанищата.

Но положителния резултат не значи, че провереният е болен, уточнява италианското министерство на здравеопазването. Той може да е само носител на вируса. Поради това се поставя под домашна карантина за две седмици, която съвсем не значи, че е затворник.

Развилите симптомите на болестта се настаняват в интензивните специализирани инфекциозни отделения. Дузината жертви, чиито изследвания показаха наличие на вируса и починаха, са много възрастни хора, страдащи и от други заболявания. При тях вирусът е усложнил ситуацията, както би се случило и при обикновен грип. Очакванията са, че заради епидемията броят на жертвите ще се увеличи през следващите дни, но това е естествен процес при епидемия и няма място за паника.

В сравнение със смъртността от грип в Италия, която за година е 0,1% тази от коронависуса е 1,4%.

И все пак властите реагираха бързо по отработени протоколи. Италия има централизирана и отлично действаща служба за Гражданска защита, която натрупа безценен опит с бедствия като драматичните земетресения, поразили страната през последните години. Ако отидем още по-назад във времето, тя е показала своята ефикасност и в годините на серийни атентати на Червените бригади.

Веднага, след като огнищата на вируса бяха локализирани, 11 селища бяха блокирани в т. нар. червена зона, където до затихване на епидемията има забрана за влизане и излизане от населеното място.

В Ломбардия и Венето, където е обявена карантина до 5 март, са затворени училища, публични служби и търговски обекти. Препоръката е да се избягват места с много хора, както и да се поддържа интензивна хигиена с миене на ръцете и лицето. Карантината не означава, че хората са затворени или са носители на “чума” и “холера”, които непременно ще натръшкат всеки, който ги е доближил. Италианецът по принцип е доста внимателен за болести и е с маниакални навици за хигиена, а има и вродена отговорност и навици да не разнася болести. Венето и Ломбардия веднага отмениха всички публични събития.

Ясни са и правилата за обезщетение на блокираните под карантина работещи. Италианският закон предвижда система на заплащане на останалите по домовете служители и работещи.Ако лице със съмнения за вирус е поставено в изолация по домашно наблюдение, ползва платени болнични. Тези случаи са само 209.

“Без паника, без дезинформация и с доверие към институциите”, призова медиите премиерът Джузеpе Kонте. В сряда изданията успокоиха тона. В крайна сметка сензациите и трескавото привличане на публиката накрая до доведе до доста солена сметка за икономиката на страната.