Италианците ще преживеят и тази драма

[Клаудио Лаванга]

11 смъртни случая и 320 заразени от коронавируса, 5 от които деца, докладват властите в Италия. Жертвите на новия вирус са възрастни хора, повечето от тях и с други заболявания.

В Европа Италия е с най-много заразени. Но в страната са направени много голям брой тестове с тампон, от които може да са различи дали става въпрос за коронавирус или за друг тип вирус, като грип например.

В отцепената т.нар. червена зона улиците са призрачни, но магазините се снабдяват редовно. Снимките с празни щандове, които обиколиха социалните мрежи, вече не са актуални. Остават изчерпани само хигиенните продукти.

Не ги мислете италианците. Дори да са избягвани и изолирани тези дни, както се случи с китайците, когато се разрази паниката около коронавируса, италианците ще продължат да се радват на “Долче вита”. Те ще преживеят и тази драма.

Една разходка из улиците на Вечния град ще ви покаже, че римляните не са се отказали от традиционния аперитив Аперол Шприц на открито. В зоните на Север, които са под карантина, населението също овладява първоначалната си паника. Типичната за тази част на Апенините прагматичност дава резултати в организацията на всекидневието по време на коронавирус.

На няколко пъти през последното десетилетие икономическите експерти вещаха крах на италианската икономика. Нещо, което не се случи. Италия продължава да е богата страна с висок стандарт на живот не само заради културните атракции, вкусната храна, модата и климата. Всеки трети от четирима италианци притежава жилище, средното италианско семейство има поне два автомобила, абонаменти за фитнес и културни събития и ходи на ваканция няколко пъти в годината.

Италианецът може да си позволи да живее добре години напред дори само с натрупаното благосъстояние от родители си, показват проучванията на редица световни финансови институти.

Култовите заведения, дизайнерските бутици и музеите в столицата на модата Милано сега са празни заради карантината, но не се съмнявайте, че когато шокът и драмата отшумят, те пак ще се напълнят.