Йоханис и Дънчила отиват на балотаж за президент на Румъния

Клаус Йоханис [Stephanie Lecocq/EPA/EFE]

Проевропейският президент на Румъния Клаус Йоханис поведе убедително в първия тур на президентските избори в неделя (10 ноември), сочат официалните предварителни резултати.

След като са преброени гласовете от 90% от избирателните секции, Йоханис има малко над 36%, а най-близкият му съперник – бившият премиер на социалдемократическото правителство (ПСД) Виорика Дънчила – 24%.

“Победихме социалдемократите. Но войната не е приключила, ние трябва да направим още една крачка напред след две седмици”, каза той каза 60-годишният Йоханис, визирайки предстоящия на 24 ноември втори тур на изборите.

Сега победата на Йоханис за втори 5-годишен мандат изглежда сигурна, тъй като привържениците на кандидатите, които не стигат до балотажа, ще го подкрепят, обясни политическият анализатор Андрей Тарану пред АФП.

Победата на Йоханис би могла да допринесе срещу национализма, който набира сили в региона след избирането на антикорупционен активист за президент на Словакия и лявоцентристки кандидат за кмет на Будапеща.

Междувременно Дънчила каза, че е “доволна” от резултата и добави: “Отиваме на втори тур, благодаря на тези, които гласуваха със сърцето си”.

ПСД все повече разчита на застаряващия електорат от селата и се опасяваше от кошмарния сценарий да не стигне до втори тур – за първи път след комунистическата ера в Румъния.

Ще отнеме повече време за преброяване на рекордните 650 000 гласа на румънци в чужбина, които са склонни да подкрепят либералните кандидати – ще отнемат повече време за броене, но анализаторите твърдят, че най-вероятно няма да са достатъчни, за да извадят Дънчила от надпреварата.

Трети с около 13% е лидерът на проевропейския “Съюз за спасение на Румъния” Дан Барна.

Проевропейски сигнал

Йоханис, който идва от редиците на дясноцентристката Националната либерална партия (НЛП), многократно се сблъска правителството на ПСД, което се срина миналия месец. Дънчила беше министър-председател в това правителство, след като партията й спечели парламентарните избори през 2016 г. Сега изглежда, че ПСД е загубил 16 процентни пункта в сравнение с изборите през 2016 г.

Заради твърденията, че се опитва да прокара противоречиви съдебни реформи, за да неутрализира съдебната система и да се възползва от нея, правителството на ПСД поведе дълга битка с Брюксел, както и с Йоханис, който подкрепя ЕС. Йоханис превърна върховенството на закона в център на кампанията си.

Макар национализмът да присъства по-малко в румънската политика, отколкото в Унгария или Полша, ПСД се опита да представи сблъсъците си с институциите на Европейския съюз като доказателство, че партията отстоява Румъния.

Както обаче германското списание Osteuropa писа неотдавна, по време на изборите за Европейски парламент през май “докато ФИДЕС и (управляващата Полша) партия ПиС спечелиха подкрепа с антибрюкселските кампании, румънските избиратели наказаха правителството и изпратиха проевропейски сигнал”.

“Избираме бъдещето си”

Тежките загуби на ПСД в евроизборите се насложи към поредицата трусове за правителството на Дънчила, което в крайна сметка падна при вот на недоверие миналия месец.

“Партията няма изявен лидер, затова няма и сили”, казва Тарану, препращайки към осъдения през май на затвор по обвинения в корупция бивш лидер на ПСД Ливиу Драгня.

Миналата седмица депутатите подкрепиха ново правителство с министър-председател Лудовик Орбан от НПЛ.

Уважаваният 103-годишен философ Михай Сора, който има много последователи в социалните медии, каза при гласуването в неделя, че “ние не просто избираме човек, а избираме бъдещето си”. Сора се превърна в говорител на десетки хиляди протестиращи, които редовно излизат на улицата срещу наклона вляво и в полза на независима съдебна система.

Йоханис, бивш учител по физика и кмет на град Сибиу, предупреди, че победата на ПСД би била заплаха за демокрацията. Лявата партия се разглежда като наследник на елита, който доминираше страната преди свалянето на комунизма през 1989 г., и е обвинявана, че прикрива корупцията в нейните редици.

Социологът Василе Данку прогнозира, че ПСД ще “търси нова идентичност”.

В началото на изборния ден в неделя избирателната активност беше висока, но след това намаля и в края беше изчислена на 48%, при 52% преди пет години.

На първия тур на президентските избори в страната с 19.7 млн. души население, се явиха 14 кандидати.