Как се прави кино по време на чума

Минувачи с предпазни маски преминават пред мястото, където ще се проведе 77-ия международен филмов фестивал във Венеция, на 1 септември 2020 г. [Ettore Ferrari/EPA/EFE]

Със 136 милиарда долара годишен приход филмовата индустрия се нарежда сред първите двигатели на глобалния бизнес. В Съединените щати тя изпреварва технологични гиганти като Апъл например и отстъпва място само на военната, фармацевтичната и тек-индустриите.

Киното дава работа на специалисти от най-разнообразни сектори, а по време на карантинната изолация стана отдушник за милиони хора по света.

Пандемията наложи кардинални промени и в кинопроизводството. Създателите на филми се пренастроиха, но парадоксално, кинопроизводството не насмогва да задоволи търсенето заради санитарните мерки и нуждата от спазване на дистанция. Европейското кино не прави изключение, въпреки, че популярната платформа за гледане на филми Нетфликс отвори европейска централа и избра за щабквартира градът на Чинечита, Рим..

Дориана Леонидеф е една от най-добрите и продуктивни сценаристи в италианското кино. Носителка е на наградата Давид Ди Дoнатело за най добър сценарий за филма си “Pane e tulipani”, Сребърна лента и европейската награда за най-добър сценарист за популярните си телевизионни серии, излъчвани в редица европейски страни. Работила е с Емир Костурица. Европейските киномани я познават като италиански автор, но тя държи да подчертае, че има български произход, с родител от Сапарева баня.

На снимачна полощадка в момента се снимат няколко нейни филма, защото продукциите са поели ангажименти да попълнят наесен програмата на италианската държавна телевизия.

“Голямо изпитание и истинско предизвикателство са снимките тези дни. Трябваше да пренапиша епизоди и да мобилизирам цялото си въображение и креативно мислене, за да избегна сцени с близост между действащите лица. Пренаписах сцените където актьорите се целуват или прегръщат, залагайки на символични действия, изражения и подтекст”, сподели за EURACTIV Дориана Леoндеф. Времетраенето на работата на снимачна площадка е сведено до минимум. Актьорите, целия поддържащ и технически персонал се подлагат на серологичен тест (известни като „бързи тестове“ за коронавирус) преди започване на снимки и докато не свършат работа нямат излизане и никакви допирни точки с външния свят. Взаимстваха се хигиеничните протоколи, задължителни в производството на порнокино” – има се предвид тестването за ХИВ, необходимо в този „жанр“.

Носителят на Оскар за La Grande bellezza” Паоло Сорентино започна снимки по новия си филм, вдъхновен от Диего Марадона в Неапол като буквално “отвлече” екипа от външния свят за целия период на снимане. Почти на финала на заснемане една от големите продукции в Италия, трябваше да ссе пре работа заради позитивен служител от кетъринга за поне две седмици и да дезинфектира наново всички декори. Замразена остава и довършителната работа по новия филм за Джеймс Бонд.

“Кинопродукциите могат да стартират само след като получат сертификат “COVID Safe”, изискващ носене на маски по всяко време извън сцената в момента на снимане, като се набляга на отделно изпълнение за всеки от актьорите и след това ги сглобяваме при монтажа”, разказва кинопродуцентът Джузепе Лепоре, чийто филми са представяни и на София филм фест. “Тъй като повече от половината кина не работят и нямаше дистрибуция в зала, продаваме филмите предимно на платформите Нетфликс, Амазон, Апъл ТВ и Гугъл Плей.

Пандемията промени изцяло развлекателния бизнес и консумацията се пренасочи именно към тези платформи, като малко вероятно е киносалоните да изживеят нов ренесанс, дори и след като обществото овладее и загърби пандемията. Променят са навиците на публиката, променя се инструментариумът и лингвистиката на самото кино. Постпродукционата работа и монтажът се оказват доста по-съществени от самото актьорско изпълнение.

Едва 48% от киносалоните в Европа отвярвт наесен, но проблемът е, че няма достатъчно филми, уточни за EURACTIV Джузепе Лепоре.

Дори страни като САЩ, Индия и Китай с конвейрно производство на филми и даващи работа за огромен брой хора отбелязат срив в производството. Търговското правило, че “търсенето определя количеството” вече не важи.

И все пак този месец най-старият кинофестивал в Европа, Венециянският, опъва червен килим и ще се проведе. На втори септември Фестивалът се открива с церемония “COVID Safe”.