Каракачанов плаши с блокиране на Скопие, Заев зове за съгласие

Управляващата коалиция в Скопие смята, че след като сме отворили вратата за НАТО, България може да бъде притисната и други въпроси да промени своята позиция, обяви Красимир Каракачанов. [Надежда Чипева/Дневник]

Вицепремиерът и лидер националистическата партия ВМРО Красимир Каракачанов заплаши, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако не се реши спора за личността на Гоце Делчев. Карачанов говори в четвъртък пред македонската ТВ 24 и обясни, че Скопие няма желание да води истински диалог, като избягва срещите на двустранната историческа комисия, която е определена чрез договора за добросъседство между двете държави.

“Още миналата година ноември месец, т.е. вече преди десет месеца, спря работата на междуправителствената комисия, която трябва да разглежда историческите проблеми. Това е достатъчно основание България да постави този въпрос много ясно“, каза Каракачанов.

На този фон премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира, че с България ще бъде постигнато общо решение, чрез което и двете страни да излязат победители в спора.

Каракачанов обаче разказва, че българските власти са поставяли въпроса за историческата комисия “поне 100 пъти“ последните десет месеца. По думите му властите в Северна Македеноя са наясно, че ако не се постигне съгласие по важните исторически въпроси, България ще възрази срещу насрочването на първата посланическа конференция за европейската интеграцията на Северна Македония.

Скопие се надява междуправителствената конференция да се проведе до края на годината. Само преди месец Германия открито призова България и Северна Македония да оставят споровете на историците и да прекратят политическите скандали помежду си.

През май тази година премиерът Бойко Борисов заплаши, че ако Северна Македония се отклони от Договора за добросъседство, България може да я блокира за ЕС. Той оътправи откритата заплаха след телеконферерентната среща на върха ЕС-Западните Балкани. Това бе най-острата изява на българския премиер по македонската тема.

Българското правителство недоволства, че от края на миналата година историческата комисия между двете държави не заседава. Досега македонските власти се оправдаваха неофициално, че няма правителство с ясен мандат, което вече не е така.

Каракачанов досега е най-острият критики на Скопие и най-често отправя заплахи за блокиране на европейския път пред Северна Македония, но винаги е бил усмиряван от Борисов.  Сега той обясни, че Скопие постъпва некоректно към България, а вече направи големи отстъпки към Гърция.

“Вие се съгласихте да си смените знамето, да си смените името. А със страната, която винаги е помагала на (Северна) Македония, смятате, че може да се действа некоректно. Нали се сещате, че в международните отношения трябва да има реципрочност и когато България се държи джентълменски, когато България се държи коректно, когато помага на Македония, когато бе първата държава, която призна Македония, би следвало да има реципрочно добро отношение от другата страна”, казва вицепремиерът.

България нееднократно е заявявала, че не желае да спира Северна Македония по пътя към ЕС, но през последната година втърдява тона след острите критики на националистите във властта. Проблемите със заседанията на общата историческа комисия не помагат за разведряване на атмосферата.

София и Скопие трябва да са победители

“Вярвам, че ще намерим решение с България. И двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето”, каза Заев в интервю пред националната телевизия.

По въпроса за личността на Гоце Делчев, премиерът на Северна Македония казва, че архивите трябва да бъдат обсъдени “прозрачно и публично“. Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България.

“Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България”, подчерта Заев. В отговор на въпрос дали е разговарял по тази тема с Бойко Борисов, Заев отговори, че не са я обсъждали.

“Говоря с Борисов, но не сме обсъждали тази тема.Неудобно е да отваряме въпроса, когато има протести там. Изчакваме те да са готови за разговор. Вярвам, че това ще стане скоро и вярвам в успеха на преговорите, в които и двете страни печелят”, заяви Заев.

Запитан дали трябва македонците да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.

“С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с това. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение”, каза Заев.

“Това е по-лесен въпрос от този, който имахме за името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко и чрез него и двете страни ще бъдат щастливи”, отговори премиерът.

Зоран Заев заяви, че уважава министър Красимир Каракачанов и неговата позиция. Той отново натърти, че Скопие се нуждае от приятелски отношения със София.