Конституционният рестарт на Борисов приключи

ГЕРБ претърпя очакван провал. [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция. Управляващите събраха едва 111 от нужните 160 депутатски гласа.

За свикването на Велико Народно събрание гласуваха 110 депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти” и един независим, а в последния момент осемте присъстващи народни представители от “Воля” се въздържаха, макар и да участваха във внасянето на конституционния проект. Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепниците от БСП.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на бюджетите за 2021 г. По време на дебатите в пленарната залата в Министерския съвет имаше извънредна пресконференция, на която бе обявен частичният локдаун, разказва “Дневник”.

Премиерът се зарече през лятото, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за Велико Народно събрание. Затова и във внасянето на проект за нова конституция анализатори и опозиция видяха сценарий за печелене на време Борисов да остане във властта.

От БСП на няколко пъти поискаха министър-председателят да дойде в пленарната зала. Според социалистите каквото и да е решението – той трябва да подаде оставка.

Днешното решение на парламента идва два дни след като Венецианската комисия обяви критиките си към проекта за нова конституция.

Дискусията продължи едва два часа. Според Крум Зарков от БСП “конституционният кьорфишек” се използва днес, за да отвлече вниманието от затварянето на страната заради коронавируса.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че обсъжданото решение е удар срещу демокрацията и държавността, който е пореден от страна на ГЕРБ, която и сега погазвала законите. “Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата”, обърна се Карадайъ към управляващите.

В отговор на опозицията Тома Биков от ГЕРБ обяви, че конституцията не е Библия, за да не може да се променя. По думите му проектът отчита исканията на протестиращите срещу управлението.

“Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и се отказвате от този шанс. Нали искахте избори, нали искахте предсрочни избори? Хайде, има шанс”, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. Опозицията започна да скандира “Оставка”.