Кулеба: „Не“ на статута на кандидат за членство в ЕС ще убие надеждата на Украйна

"Ако Украйна не получи статут на кандидатка, това ще убие нашата надежда. Това ще убие надеждата на украинския народ", подчерта Кулеба по време на съвместната си пресконференция с Хабек в Берлин. [FILIP SINGER/EPA]

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба подчерта значението на постигането на статут на кандидат-член в ЕС за бойния дух на страната в четвъртък (12 май), докато германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди за даването на „фалшиви обещания“.

„Ако Украйна не получи статут на кандидат за членство в ЕС, това ще убие нашата надежда. Това ще убие надеждата на украинския народ“, подчерта Кулеба по време на съвместната си пресконференция с Хабек в Берлин.

„В момента 92% от украинците подкрепят членството в Европейския съюз. Подкрепата за присъединяването в Германия също е най-високата в историята. Не мисля, че днес политиците могат да намерят някакви рационални аргументи, за да откажат отново Украйна“, добави Кулеба.

В края на февруари Украйна подаде официална молба, за да може страната ѝ да получи членство в блока.

В понеделник Украйна представи втората част от въпросника, който се изисква, за да стане кандидат за членство. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква отговор на молбата си до юни.

Държавите-членки обаче са разделени по въпроса дали на Украйна, която вече направи неуспешен опит да се присъедини към ЕС след анексирането на Крим през 2015 г., трябва да бъде разрешен ускорен статут на кандидат.

Германският министър на икономиката подчерта, че решението „не трябва да се прибързва“, тъй като в противен случай ще доведе само до „разочарование“.

„Разбира се, има правила за влизане в Европейския съюз. Но то не трябва да бъдат алиби или фалшиво предложение, както всъщност сме преживявали на други места, които доведоха до много разочарования“, каза Хабек.

Ето защо е важно „да не се дават фалшиви обещания, които не се изпълняват“, добави той.

Неговият колега Кулеба подчерта спешността на решението.

„След тези дискусии с германските политици стигнах до заключението, че днес, точно днес и сега, трябва да се вземе това решение, от което след това ще зависи историята, бъдещето на Европа“, каза той.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон предложи компромис, който предвижда политическо сближаване на Украйна в Европейската политическа общност, макар и не пълноправно членство,

„Тази нова политическа организация би позволила на демократичните европейски нации, които се придържат към нашите основни ценности, да намерят ново пространство за политическо сътрудничество“, заяви Макрон в понеделник.

Предложението получи подкрепа и от Германия, като германският канцлер Олаф Шолц заяви, че това би било „интересен подход“.

По подобен начин германският външен министър Анелена Баербок подчерта по време на посещението си в Киев във вторник, че е необходима реформа на ЕС, преди Украйна да получи статут на пълноправен член.