Лидерът на либерали в ЕП призна, че е сгрешил с Доган

Дачиан Чолош [Георги Готев]

Лидерът на групата на либералите в Европейския парламент Дачиан Чолош („Обнови Европа“) призна, че не е бил коректно информиран за протестите до имота на Ахмед Доган. Той благодари на българите, които са му дали вярна информация и контекст за случилото се на плажа на “Росенец“.

„При първата си реакция на протестите в България по отношение на партията ДПС, която е член на нашата група, не бях взел под внимание всички факти и контекста им“, се казва в писмо на Чолош до български граждани, цитирано от “Дневник“.

Преди това Чолош (“Обнови Европа“) и лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) Ханс ван Баален критикуваха в „Туитър“ протестната акция срещу Доган. Причината е, че ДПС е член на АЛДЕ, която е част от групата на „Обнови Европа“ в Европейския парламент. Ван Баален дори нарече протестиращите “екстремисти“. Румънецът Дачиан Чолош написа, че „правото на собственост на опозиционната партия ДПС в България и лидерите ѝ трябва да бъде уважавано без фалшиви кампании и лична агресия“.

Думите им предизвикаха остра реакция на стотици българи в “Туитър“, които предложиха на Баален да се засрами, че е допуснал да бъде подведен.

„Благодаря за всички съобщения към туита ми за събитията в България. Добре приети са. С допълнителни подробности за ситуацията и след анализ на фактите те действително не са били добре предадени. Както винаги е било, върховенството на закона е и ще продължи да бъде моята кауза“, написа Чолош.

Той допълни: “Групата „Обнови Европа“ винаги е била в предните редици на защитниците на демокрацията, свободата и върховенството на закона. Със същата страст се борим срещу корупцията в и извън ЕС. Защитаваме правото на мирен протест за всички, особено за хората, които се присъединяват към нас в тази борба“, пише Чолош до българите, които преди това бяха поискали обяснение за неговата позиция.

Позицията на Чолош последва писмото до него от българските евродепутати Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Според тримата протестът пред имота на Ахмед Доган е имал за цел нахлуване в частната собственост на д-р Доган.