Македонски медиен шеф нарече Захариева “фригидна кучка”

Екатерина Захариева [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Председателя на Надзорния съвет на Македонската информационна агенция (МИА) Зоран Иванов нарече във Фейсбук българският външен министър Екатерина Захариева “фригидна кучка”.

Иванов окачестви така и бившия гръцки външен министър Дора Бакояни, която е сестра на настоящия премиер Кириакос Мицотакис.

“Сите фригидни кучки свршуваат на Македонија, Бакојани 2008-ма, Захариева 2020-та.”, гласи постът на Иванов от вторник вечерта. В сряда той пояснява: “За шокираните за да не се пенават толку еве ги метафорите: “Кучка” е карактер, “фригидна” е политика, “свршува” е чин, ок?”

Македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи тази нощ са поискали отстраняването на Зоран Иванов заради неговата недопустима постъпка, съобщи БГНЕС.

Зоран Иванов, който не е журналист в държавната агенция, е назначен от правителството в борда ѝ. Иванов не управлява агенцията, но постът му е важен. В МИА правителството назначава и петимата души, формиращи Надзорния съвет. Управителният съвет, чийто ръководител е и генерален директор, и главен редактор на МИА, се избира – заедно със състава на Управителния съвет – от Надзорния, обяснява “Дневник”.

На страницата на македонското правителство във Фейсбук се казва, че процедурата за освобождаване на Иванов от надзорния съвет започва “по инициатива на премиера Зоран Заев и на министъра на външните работи Буяр Османи” заради “неприлична комуникация и разпространение на слово на омраза”.

Захариева коментира пред Нова тв, че езикът на омразата в Северна Македония е основната причина България да не даде съгласие за начало на преговорите на западните ни съседи за присъединяване към Европейския съюз. По думите й в последните месеци има “стотици, дори хиляди подобни случаи”.

“Няма как да си готов за започване на преговори с ЕС, след като 30 години не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основна на чиста омраза към българския народ и към България. Балкански сексизъм няма място в ЕС”, каза Захариева.

Тя даде пример за език на омразата и за балкански сексизъм с изказвания на политици и общественици в Северна Македония. Според едно от тях българските жени струват два чорапогащника. Също така българите били наричани татаро-монголци, а съветник в Министерството на отбраната предложил в декларация репатриране на всички граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

“Не съм чула някой в България да обижда македонските жени, мъже, деца и политици”, каза още Захариева.

Преди да се разрази скандалът с коментарите на Зоран Иванов, премиерът Зоран Заев обясни, че спорът между София и Скопие все още може да се реши с документ, добавен към договора за добросъседство от 2017 г., и с още няколко уговорки за подобряване на отношенията и изпълнението му и за двустранно сътрудничество. Заев коментира темата пред “Дойче веле”, ден след като България потвърди ветото си за същинското начало на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз.

Заев даде интервю и за местната ТВ21. Попитан от водещия на предаването “Клик плюс” дали иска да покаже среден пръст на българите след ветото, Заев казва: “Това е най-лесно. Идва ми, как да не ми идва. Имам цялото право на света да го направя след всичко, което сме направили”. Но добавя, че се е поучил от грешките на своите предшественици, че такъв език не води до нищо добро.