Маршът на независимостта в Полша – десетки хиляди скандираха “Бог, чест, отечество”

Маршът на независимостта във Варшава, 11 ноември 2019 г. [Maciej Cieślak]

Хиляди поляци участваха в националистически марш през столицата Варшава в понеделник (11 ноември), скандирайки “Бог, чест, отечество”. Лидерите на марша викаха срещу еднополовите двойки и правата им, глобализма и абортите.

11 ноември се отбелязва Денят на националната независимост на Полша, а в понеделник беше 101-та годишнина от възстановяването на суверенитета на Втората полска република, след 123 години под управлението на Германската, Австро-Унгарската и Руската империя.

Но празникът започна да разделя хората, откакто дясната партия Право и справедливост (ПиС) дойде на власт през 2015 г.

Маршовете за независимост бяха организирани из цяла Полша, като най-големият беше в столицата, където според организаторите, в него са се включили около 150 000 души. Официалните власти преброиха около 50 000 души.

Маршовете бяха организирани от асоциацията на националистическите организации. Официалният знак на тазгодишния марш е вдигнат юмрук, който държи броеница. Официалният лозунг “Защити цялата нация” идва от религиозна песен.

Семейства с деца се разхождаха по улиците, развявайки по-малки и по-големи полски знамена, бели и червени панделки и националистически шалчета.

Пешеходците бяха охранявани от организаторите, както и от полицията. Въпреки присъствието на полицията, можеха да се видят незаконни символи, като якета, бродирани с лозунга “Смърт за враговете на Отечеството”.

Наред с честите фойерверки и взривовете имаше и неприятни инциденти. Като нападение срещу журналистка от “Газета Виборча” от маскирани мъже, които се опитаха да унищожат техниката й (видео от случката може да видите тук) и ѝ казаха да “отива на м…та си в Брюксел”. Въпреки това шествието беше предимно мирно.

Вместо демонстрация на маргинални националистически фанатици, маршът се превърна в сбор на ултраконсервативните, католически, патриархални сили в страната.

Варшавският поход беше открит с молитвата и националния химн, а основните му теми бяха най-добре обобщени от повтарящия се лозунг “Бог, чест, отечество”, както и “Почит за героите”, “Велика католическа Полша”, “Ave Christus Rex” или “Гордост, гордост, национална гордост”.

Друг акцент на марша бяха силните анти-ЕС и антиглобалистки настроения, както и тези срещу абортите. Имаше и антисемитизъм, прикрит зад говоренето срещу американския закон за реституцията за незаконно иззето имущество по време на Холокоста.

Антиевропейските демонстрации включваха изгарянето на знамето на ЕС заедно с това на ЛГБТ движението.

“Тук е Полша, а не Брюксел, така че никой не подкрепя сексуалните патологии”, скандираха националистите, за които Европейският съюз е развъдник на морален разпад.

Маршът във Варшава е симптоматичен за общата ситуация в страната. Той показва как националните символи, спомените, а също и празниците са превзети от консервативните националистически идеолози и активисти. Затова и обикновените поляци, които не се асоциират с крайнодясното, се въздържат от участие, както и дори от това да използват националното знаме.

12 000 души участваха в контра-марш под мотото „За твоята и нашата свобода“. Това шествие беше организирано от неформалната антифашистка група, Антифа. Те използваха всевъзможни цветни знамена, макар че полският флаг можеше да се види рядко.