Новата ЕК е поставена на карта от политическите игри в Румъния

Лудовик Орбан [Robert Ghement/EPA/EFE]

Румънските депутати гласуваха в понеделник (4 ноември) вот на доверие на номинирания за министър-председател на центристкия кабинет Лудовик Орбан. Резултатът е ключов и за Европа, тъй като Румъния все още не е посочила приемлив еврокомисар и това бави встъпването в длъжност на новата комисия.

Новият състав на ЕК трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но политическите битки в Букурещ попречиха да бъде номиниран избираем румънски комисар. Така има риск вече пропуснатият краен срок да се проточи и след началото на декември.

Всяка държава-членка има представител в Европейската комисия, който има широки правомощия, включително договаряне на търговски сделки, управляване на финансите и предлагане на закони за целия блок по редица теми, включително околната среда и миграцията.

Либералната партия на Орбан инициира вота на недоверие, довел до падането на правителството на социалдемократите (ПСД) на 10 октомври.

Орбан каза късно в неделя, че е уверен, че правителството му ще бъде одобрено, гласуването беше поставено в риск, тъй като загубилите социалдемократи и по-малката партия “Про Румъния” заявиха намерения да бойкотират заседанието. Без тях кворумът е под въпрос и гласуването на кабинета можеше да бъде отложено за слез президентските избори, насрочени за 10 ноември и 24 ноември.

“Не разбираме бойкота на ПСД”, каза Орбан пред репортери късно в неделя. “Въпреки това, уверен съм, че утре Румъния ще има законно правителство”, допълни той. В понеделник за правителството му гласуваха 240 от 465 депутати, предаде румънската агенция Аджерпрес

Сътрудници на Орбан обясниха пред Ройтерс, че той ще посочи кандидат за еврокомисар веднага след вота, ако е успешен. Анализаторите очакваха, че ако кабинетът на Орбан не бъде одобрен, президентът Клаус Йоханис и премиерът в оставка Виорика Данчила да направят компромиси за предложение за комисира.

“Очаквам двете основни политически сили в Букурещ да се опитат да постигнат компромис по този въпрос, за да не навредят на имиджа на страната”, каза политическият анализатор Пол Иван. И добави, че блокирането на останалата част от ЕС не е желана позиция за Румъния и Букурещ го знае.

Кабинетът на Орбан ще бъде на власт до парламентарни избори догодина, но вероятно ще се бори да получи подкрепа от опозиционните депутати.