Новото правителство на Молдова я връща в руска орбита

Новият премиер на Молдова Йон Кику. [Dumitru Doru/EPA/EFE]

Молдовските депутати одобриха в четвъртък (14 ноември) ново правителство на малцинството, контролирано от Партията на социалистите на проруския президент Игор Додон. Това се случи 2 дни след като проевропейското правителство на страната падна след вот на недоверие.

Бившата съветска република, която се намира между Румъния и Украйна, през последните години беше разтърсена от политически кризи, свързани с противоборството между проевропейските партии и тези, които подкрепят по-тесните връзки с Москва.

Проруската Партия на социалистите има само 36 депутати в 101-членния парламент. Тя обаче успя да сформира правителство с подкрепата на 27 депутати от Демократическата партия, водени от олигарха в изгнание Влад Плахотнюк.

Общо 62 депутати одобриха новото правителство с министър-председател 47-годишния технократ Йон Кику. Шестима от единадесетте министри са били сътрудници на Додон.
Додон подписа указ за новото, съобщи пресслужбата му.

Новият премиер Кику не е член на Партията на социалистите. Той е икономист, който е заемал ръководни длъжности в банковия сектор и големи компании в Молдова. Беше и финансов министър от декември 2018 г. до юни тази година в правителство, доминирано от Демократическата партия.

Сваления тази седмица премиер Мая Санду пое властта през юни, но загуби вот на недоверие във вторник след спор за назначаването на главен прокурор в страна, известна с голямата си корупция. Тя дойде на власт след формирането на първата по рода си коалиция между проруски и прозападни депутати, чиято цел беше да изтласка Плахотнюк, противоречива фигура, за която се твърди, че притежава огромна власт.

Коалиционното правителство на Санду с Партията на социалистите разреши тримесечна политическа криза и беше подкрепено от Европейския съюз, САЩ и Русия.

Според анализаторите новото правителство връща Молдова в орбитата на Русия.

“Очевидно е, че социалистите са използвали проевропейския съюз “Акум” и неговите партньори … за да отстранят от властта олигарха Владимир Плахотнюк, с когото не са могли да се справят сами”, заяви политическият анализатор Виктор Чобану пред АФП. “След премахването на тази заплаха те се отказаха от партньорите си и фактически създадоха проруско правителство”, обясни той.