Огромна част от къщите за гости се оказват измама

Къщата на Александър Манолев

Къщата на Александър Манолев [Биволъ]

Стотици български фирми са получили европейско финансиране, за да направят  семейни хотели и да развиват туризма, но не са използвали и стотинка по предназначение. Това обяви Държавен фонд “Земеделие”, който през юни започна проверка на 288 проекта за “къщи за гости”, платени от Програмата за развитие на селските райони. Властите се активираха след поредните медийни разкрития за злоупотреби по програмата, които този път стигнаха до хора от върховете на властта.

От 2007 до 2016 година Европейският съюз плати за общо 746 проекта за къщи за гости в България. Едва в края на 2019 година българските власти откриха, че поне 158 проекта са с толкова тежки нарушения, че трябва да върнат изцяло публичните средства, вложени в тях. Това са санкции за общо 43.1 млн. лв. Други 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3.3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента, са само 23.

Медиите пишат години наред за проблемите с къщите за гости. Тази година скандалът достигна своя пик, след като “Биволъ” и “Благоевград нюз” разкриха, че върху имот на тогавашния заместник-министър на икономиката Александър Манолев е построена луксозна вила с европейски пари, която най-вероятно е за лично ползване. Оказа се, че подобни обекти на лица, близки до властта има на много места в страната. Срещу Манолев започна и наказателно дело

Проектът на Манолев, осъществен чрез фирма “Агротрейд – Ана Димитрова” ET, е сред тези, които са санкционирани със 100% от субсидията. В случая – близо 400 000 лв. Това е един от санкционираните проекти, финансирани с най-големи суми.

“Биволъ“ установи, че в село Борино почти всички къщи за гости са на близки на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Те обаче се ползват за туризъм.

През лятото медиите разкриха, че налаганите от властите глоби са поставени под риск заради изключително зле написаната методика, по която са налагани санкциите за къщите за гости. Тя напълно обосновано беше отменена от Върховния административен съд, което отвори врата за нарушителите да избегнат санкции. Ресорното земеделско министерство подготви нова наредба, която действа от август.