Омикрон е вече в България

virus-g996eab6f3_1920 [https://pixabay.com/]

България има шест потвърдени проби на новия вариант на коронавируса Омикрон. Това каза пред Нова тв собственикът на веригата лаборатории „Цибалаб“ Недялко Калъчев.

„В петък имахме една положителна проба. Вчера (вторник) имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече“, обясни той.

Секвенирането на пробите се прави от Националния център по заразни и паразитни болести и резултатите ще са ясни след Нова година.

„Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват“, каза Калъчев.

Шефката на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова също обясни, че от софийските лаборатории и болници има доста съмнителни проби за Омикрон, но се чака резултатът от геномното им секвениране.

За последното денонощие в страната се регистрирани 1883 нови случая на ковид. Положителни са около 5% от направените тестове. 64 души са починали. С тях жертвите на пандемията от старта й са вече 30 303.

В болница се лекуват 4300 пациенти с ковид, като 493-ма са в интензивните отделения. По време на пика на затихващата сега вълна те бяха над 8000 души.

През последното денонощие са поставени 19 003 дози ваксина, като напълно ваксинирани са близо 29% от българите, а 3,5% са с бустерна доза.