Операция на Юнкер отложи дело по шпионски скандал

Жан-Клод Юнкер беше премиер на Люксембург в продължение на 18 години. [Patrick Seeger/EPA/EFE]

Съд в Люксембург отложи предстоящото си заседание по дело за заплетен шпионски скандал, след като бившият премиер Жан-Клод Юнкер обяви плановете си да бъде опериран.

Председателят на Европейската комисия ще се подложи на операция на 11 ноември заради аневризма на аорта в областта на корема. Това е причина и да не може да се яви като свидетел по делото, насрочено за 19 ноември. По него са предвидени 12 разпита.
Подсъдими за незаконно подслушване са трима агенти от разузнавателната служба SREL. Според обвинението престъплението е извършено през 2007 г., когато Юнкер все още е премиер.

Прокуратурата контактува с различните страни, за да предложи още едно отлагане на процеса, като се надява, че той може да започне тази година, обясни съдебен източник пред АФП.

Делото първоначално трябваше да стартира през ноември 2017 г., но бе отлагано заради натоварената програма на Юнкер начело на ЕК.

Преди да стане председател на Еврокомисията, Юнкер бе премиер на Люксембург 18 години. Скандалът SREL обаче доведе до избори, след които Юнкер падна от власт.
Служители, за които той е бил отговорен, са обвинени в различни злоупотреби в периода 2004-2009 г., включително незаконно подслушване, за да държат информатори под контрол. Случаят се свързва и със серия неразкрити взривове на електрически стълбове и обществени сгради, станали през 1984 г. и 1986 г.

Двама бивши служители на жандармерията са разследвани по отделно дело, като заподозрени за намеса в бомбените нападения, при които 5-има души бяха ранени. И досега тези нападения не са напълно изяснени.

Междувременно шефът на SREL в периода 2003-2010 г. Марко Мил обвини Юнкер, че разрешил подслушвания, когато службата разследвала взривовете.

Юнкер отрича, но бе призован като свидетел.