Орбан се ваксинира с китайска ваксина

Унгарският премиер Виктор Орбан бива ваксиниран. [Facebook страницата на Виктор Орбан]

Унгарският премиер Виктор Орбан се ваксинира с китайската “Синофарм”. Tой се похвали сам на официалната си страница във Фейсбук в неделя (28 февруари). Ден преди това се разбра, че унгарският сертификат за ваксинация няма да съдържа информация кой тип ваксина е прилагана, съгласно изменение на правителствено постановление.

Въпросът е особено чувствителен в Унгария, която е единствената държава от ЕС, която ваксинира граждани с руската ваксина “Спутник” и китайската на “Синофарм”. И двете не са получили разрешение от Европейската агенция по лекарствата.

Единствените ваксини, одобрени в момента в ЕС, са произвежданите от Пфайзер – Бионтех, Модерна и Астра Зенека.

В сряда Унгария стана първият член на Европейския съюз, който започна да ваксинира жителите си с ваксини “Синофарм”, след като пусна и руската ваксина “Спутник” V, въпреки че нито една от двете не получи одобрение за употреба в блока.

Руските и китайските ваксини се прилагат заедно с ваксината на Пфайзер – Бионтех и тази на американската компания Модерна и англо-шведския производител на лекарства Астра Зенека.

“Ваксиниран”, написа Орбан, качвайки снимки по време на ваксинацията и опаковката на ваксината. С китайска ваксина се ваксинира и унгарският президент Янош Адер.

“Върнах се на работа, виждате, че съм напълно добре, не бива да се страхувате и вие. Третата вълна (на пандемията) е тук и ще бъде по-силна от предишните две”, каза Орбан във видеоклип, призовавайки унгарците да се регистрират за ваксинация и да се доверят на унгарските експерти по отношение на китайската ваксина.

В петък Орбан обяви възможността от затягане на мерките, тъй като дневният брой на новозаразените скочи до най-високото си ниво през тази година, което се очаква да претовари болниците през следващите две седмици.

Стотици хора излязоха на главния площад в Будапеща в неделя, за да протестират срещу противоепидемичните мерки, пренебрегвайки забраната за събирания на публични места, като повечето от тях не носеха маски.

Орбан коментира, че всички 2,5 до 2,6 милиона унгарци, които са се регистрирали за ваксинации срещу COVID-19 досега, ще бъдат ваксинитани с поне една доза до Великден, който католиците празнуват в началото на април.

От 11 ноември всички средни училища в Унгария са затворени, както и хотелите и ресторантите, с изключение на тези, които предлагат храна за вкъщи. Въведен е и вечерен час.

В Унгария, която е с население от около 10 милиона, от началото на пандемията са регистрирани 428 599 заразени и 14 974 смъртни случая. Към неделя 677 682 души са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19.