Пилотът на падналия МиГ-29 е загинал, обяви МО

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал, съобщи МО. [МО]

Пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Това обяви Министерството на отбраната в четвъртък, 10 юни.

47-годишният пилот е бил на военна служба от август 1998 г. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила.

Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата, съобщи още МО.

Преди да дойде съобщението за смъртта на пилота, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза.

Сега действията на властите са насочени към намиране на черната кутия на самолета. „Операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и на черната му кутия. Ако до четири дни тя не бъде открита, информацията на нея ще бъде унищожена от морската вода“, обяви и военният министър Георги Панайотов пред bTV. „Не мога да кажа нищо ново, освен че продължават опитите да бъде открита машината, която е потънала на 70 метра дълбочина в Черно море“, каза министърът. По думите му „способностите на ВМС за издирване са ограничени“ и затоав в издирването са включени и частни фирми.