Правителството на Кирил Петков беше свалено от власт

Народното събрание подкрепи в сряда вота на недоверие на правителството на Кирил Петков.

Народното събрание подкрепи в сряда вота на недоверие на правителството на Кирил Петков. Общо 124 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ гласуваха „за“ падането на кабинета. Събитието е историческо, защото това е първото българско правителство в най-новата ни история, което пада след вот на недоверие.

„Против“ свалянето на правителството бяха „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и шестимата отцепници от ИТН. Вотът показа, че Кирил Петков не е успял да привлече още съмишленици от ИТН. Спекулираше се, че осем души от партията на Слави Трифонов обмислят да подкрепят правителството.

„За мен беше чест да съм премиер това правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, г-н Трифонов и г-жа Митрофанова (руската посланичка)“, каза Кирил Петков. Той заяви, че това правителство е било една малка крачка към това България да се превърне в нормална европейска държава.

Правителството на Петков ще продължава да управлява в оставка до избор на ново редовно правителство или служебен кабинет при разпускане на парламента.

Първият мандат за съставяне на ново правителство отива отново в „Продължаваме промяната“, която има най-голямата парламентарна група.

Докато президентът Румен Радев връчи мандата, премиерът Кирил Петков ще получи време, за да намери поне още поне шестима депутати, за да излъчи нов кабинет. Досега опитите му се оказват неуспешни.

„С парламентарната група потвърдихме нашите ясни виждания, че ни водят принципите и основополагащата мотивация България да бъде изкарана от задкулисието“, каза Петков, след късно заседание на ръководството на партията и депутати от парламентарната група след падането на правителството.

„Някакви хора, които не са в парламента, контролират депутатите си. Това искаме да бъде нещото, които никога няма да се повтаря за България“, продължи премиерът в оставка, цитиран от БГНЕС. По думите му това може да стане, ако „Продължаваме промяната“ победи на следващите избори и получи мнозинство от над 121 депутати.