Предлага се забрана повече от двама възрастни да са заедно на открито

Полиция [Дневник]

Оперативният щаб за борба с коронавируса предлага да се наложи забрана повече от двама възрастни да могат да стоят заедно на открито.

“Сутринта с премиера Бойко Борисов обсъдихме, че мерките се спазват от по-голяма част от населението, но трябва да има ограничение в събирането на хора в открити пространства. Щабът предлага на премиера повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства”, каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Щабът настоява пред магазините и банките чакащите да бъдат на 2 метра разстояние един от друг. Дадени са и конкретни указания какви мерки трябва да спазват промишлените предприятия.

Щабът се е свързал и с фирми, които разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя във вакуумни опаковки и може да бъде годна до 3 месеца.

“Препоръчали сме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн поръчване и доставка на храна по домовете. Трябва да сме готови с решения по този въпрос, с оглед на това, че в някои страни се забрани излизането въобще”, коментира Мутафчийски.

Броят на заразените с коронавирус в България вече е 67, а двама са починали. За последните два дни установените хора с вируса са нараснали с 1/3.

Засега България няма конкретно решение как да се процедира с пристигащите в страната шофьори на тирове. Обсъжданите варианти са няколко.

Когато пристигат шофьори, да разтоварят и когато не се предвижда пътуване в близките дни, да се подложат на доброволна карантина. Вторият вариант е при пристигане и нужда веднага за заминаване за друг курс, фирмите да наложат социална изолация на шофьора до заминаването му за следващия курс, ако няма признаци на болест. Третият вариант е, когато пристига чужд тир с чужд шофьор, фирмите да осигурят социална изолация и до 12 часа шофьорът да е напуснал страната”.

Закон за извънредното положение

В понеделник вечерта ГЕРБ предложи очаквания законопроект за мерките по време на извънредното положение. Той ще важи до отмяната на извънредната ситуация.

Спират се запорите върху доходите на физически лица, сроковете по всички висящи дела спират да текат, с изключение на наказателните. Прекратяват се процедурите по публична продани и запорите. Държавата ще поема 60% от заплата на служителите в частните фирми, които са засегнати от извънредната ситуация. Всеки българин, на когото му се налага да пътува в чужбина, ще трябва да сключва здравна застраховка.

Забраняват се посещенията на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафенета и сладкарници. Моловете също затварят, в тях остават отворени само хранителните магазини, аптеките, банките и застрахователните офиси. Ресторантите и заведеният за бързо хранене могат да доставят храна по домовете.

Университети, училища и детски градини са затворени. Препоръчва се дистанционно обучение.

Забраняват се учебните занятия и извънкласната дейност в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации. Законът препоръчва въвеждане на дистанционна форма на обучение.

Работодателите не могат да откажат ползването на платен или неплатен отпуск на бременни, жени в напреднал етап на инвитро процедури, на майка или осиновителка на дете до 12 годишна възраст или дете с увреждане. Същото важи и за самотните бащи на деца, които не са навършили 18 години.

По-строги наказания

Лекарите, които отказват да се притекат на помощ, ще се наказват със затвор до 1 година и глоба до 1000 лв. Сегашното наказание беше глоба до 300 лв.

Фалшивите новини и телефонните измами, свързани със “заразителна болест”, се добавят в Наказателния кодекс. Ако от подобни действия са настъпили значителни вредни последици, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Извънредното положение в България бе обявено в петък, 13 март, и е за срок от един месец.