Премиерът поздрави Ердоган за лидерската му роля в конфликта между Русия и Украйна

Премиерът Кирил Петков разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двустранната среща беше в Анталия, където се провежда второто издание на Международния дипломатически форум

Премиерът Кирил Петков поздрави в събота, 12 март, турския президент Реджеп Тайип Ердоган за лидерската му роля в конфликта между Русия и Украйна. Петков е в Анталия, където се провежда второто издание на Международния дипломатически форум.

„Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция“, заяви Петков и допълни, че тази среща е „ново начало на отношенията между Турция и България“.

Двамата обсъдиха диверсификацията в енергийната сфера, като акцент беше поставен върху газа, преминаващ през Турция. Петков изрази очакване да има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна. 

Петков обяви в петък, че на предстоящата среща с Ердоган иска да бъдат обсъдени общи проекти, като даде пример с достъпа на България до азерски газ, който минава през Турция. В събота обаче Петков не даде подробности по тази тема.

Двамата оцениха високо съвместните срещи на министрите на транспорта за облекчаване на трафика и задръстванията с камиони на граничните пунктове  и заявиха, че е постигнат напредък в тази посока.

Кирил Петков изтъкна като приоритет транспортната свързаност между България и Турция и по-конкретно влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. Петков подчерта, че  от сериозно значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, най-вече заради туристическия сезон. 

Той заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е била обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница. Президентът на Турция го поздрави за решимостта  да се бори с корупцията и да реформира съдебната система.

„Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“, категоричен бе българският премиер.

Петков пък поздрави своя домакин за активната роля в конфликта в Украйна и Русия, две страни, които са в близки отношения с Турция. Ердоган се надява да изиграе ключова роля като посредник между двете страни. Външните министри на двете страни се срещнаха в Анталия в четвъртък (10 март) за първите преговори на високо ниво, откакто Москва нахлу в съседната страна. Анкара вярваше, че те могат да отбележат повратна точка в бушуващия конфликт.

Срещата обаче завърши без особен напредък по основните теми. На пресконференция Кулеба заяви, че не е постигнат напредък по спирането на огъня и че Лавров не се е ангажирал с хуманитарен коридор в Мариупол, където според него ситуацията е най-тежка. Украинският външен министър посочи , че Украйна е готова да търси балансирани дипломатически решения, но и че страната му няма да се предаде.

Лавров заяви, че е напомнил на Украйна, че Русия е представила своите предложения и че ще излезе от кризата с нови позиции в света и без илюзии към Запада. Той даде обещание, че Русия ще се опита никога повече да не бъде зависима от Запада.

Руският външен министър каза също, че руският президент Владимир Путин няма да откаже среща с Володимир Зеленски, за да обсъдят „специфични“ въпроси“.