“Продължаваме промяната“ губи подкрепа заради високата инфлация

Кирил Петков (вляво) и Асен Василев. [Велко Ангелов/"Дневник"]

При предсрочни избори следващият парламент ще е още по-фрагментиран, а излъчването на правителство ще е още по-трудно. “Продължаваме промяната“ губи подкрепа заради високата инфлация, генерирана от покачването на цените на енергийните ресурси. ГЕРБ остава първа политическа сила, но подкрепата за партията на Бойко Борисов не расте. Това показва последното социологическо изследване на “Тренд“ по поръчка на “24 часа“.

При предсрочни избори в парламента биха влезли 8 формации, докато в сегашния те са седем. „И при следващи избори ще трябва да се прави голяма коалиция. Не се вижда един субект, който да се доближи до мнозинство“, коментира агенция „Тренд“.

ГЕРБ запазва лидерска позиция с 23.8%, а на второ място е “Продължаваме промяната“ със 17.5%. Трета политическа сила е ДПС с 10.9%.

Подхранвани от конфликта в Украйна, партията на проруските националисти „Възраждане“ бележи лек ръст за последния месец до 10.1%, изпреварвайки БСП, която е 9.5%.

“Възраждане“ засега печели, защото е единствената партия, която открито подкрепя Русия във войната, както преди това бе и основен противник на зеления сертификат, коментират социолозите от “Тренд“

Новата формация „Български възход“ на на бившия служебен премиер Стефан Янев е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6%

“Демократична България“ остава стабилно с подкрепа от 6.8%, а  „Има такъв народ“ се смъква до осмо място с 5.8%.

Това означава, че формациите от управляващата коалиция имат подкрепата на близо 40% от гласуващите българи. Разноликата парламентарна опозиция е с 45%.

Под бариерата с по-значима подкрепа са „Изправи се, България“ на Мая Манолова с 2% и ВМРО – 1.5%.

Проучването на “Тренд“отчита за пореден месец ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% от анкетираните оценяват положително работата на парламента в сравнение с 24% през април. Общо 71% я оценяват отрицателно на фона на 66%.

През април положителната оценка за правителството е била 27%, докато през месец май е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са разколебани.

Сред привържениците на „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях вече имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки.

Проучването на “Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст над 18 години.