Прокуратурата в Италия разследва незаконен износ на боклук за България

Заловената пратка с отпадъци край Милано.

Полицията в Италия залови незаконен товар от 815 тона битови боклуци, които са били хванати във влак, пътуващ за България. Стойността на боклука се изчислява на 130 хиляди евро, съобщава италианската преса.

Влакът е спрян на гара до Милано.  В балите с отпадъци е намерен смесен боклук от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и битови отпадъци. В документите на пратката е било записано, че става дума за пластмаса за преработка. Италианската прокуратура започна разследване, за да открие кой е организирал пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или депонирана незаконно в български сметища.

Властите в София не потвърждават информацията, че отпадъците са били с крайна дестинация България. Министерството на околната среда и водите няма информация по случая, защото няма заявление за превоз на подобен вид отпадъци от Италия.

Министърът на околната среда Нено Димов е изпратил писма до отговорните институции да поддържат строг контрол върху вноса на отпадъци.

“Не е получавано искане за ратификация за внос на какъвто и да е отпадък. По данните, които успяха да видят и медиите, може да се счита, че този отпадък е смесен. Към този момент нямаме информация от италианските власти. Това, което мога да кажа, е, че предстои среща с Министерство на вътрешните работи, за да имаме контрол над вноса на отпадъци”, каза Димов.

Вътрешният министър Младен Маринов каза, че в Италия се води разследване по случая, а отговорният прокурор е забранил подаването на информация.

“На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците. Това е информацията, получена по официалния канал за международно полицейско сътрудничество, оставаме в постоянен контакт с колегите за оказване на съдействие при необходимост”, коментира вътрешният министър.

Общо 538 фирми от страни извън ЕС са внасяли в България боклуци за обработка или депониране, но Агенция “Митници” не казва кои са те, защото не счита, че обществото проявява интерес да го знае. Това съобщи сайтът “Биволъ“ през септември след подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация.

От няколко години се знае, че Италия изнася за България битови отпадъци за изгаряне. Най-често те се транспортират по вода до пристанищата във Варна и Бургас. В ЕС е забранено транспортирането на отпадъци за депониране, а само за преработка и изгаряне.

През 2016 година циментовият завод в Девня обяви пред бТВ, че е използвал като гориво 7400 тона боклук от Рим, Гросето и Пескара.