Прокуратурата започна да чисти Борисов за записите

Бойко Борисов [бТВ]

Спецпрокуратурата не успя да открие данни за извършено престъпление от премиера Бойко Борисов след продължителна проверка на изтеклия през юни аудиозапис на мъж с неговия глас. От него се чува как се разпорежда да се удари по дружеството “Еврохолд“, което иска да купи ЧЕЗ, как да се лъжат европейски лидери и какво мъжът с гласа на Борисов мисли за председателя на парламента Цвета Караянчева.

Прави впечатление, че държавното обвинение дори не съобщава, че записът е автентичен, но прекратява проверката си. Преди три месеца евродепутатът Елена Йончева (БСП, Алианс на за социалистите и демократите) обяви, че записът е автентичен, а гласът най-вероятно е на премиера. Изводите от поръчаната от нея експертиза бе потвърден от експертизата , поръчана и от сайта “Биволъ“

В хода на проверката са снети обяснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Мария Филипова (зам.-председател на КФН), Весела Стоилова (прокурор), Биляна Гълъбова (прокурор), Сотир Цацаров и Иван Гешев.

От съобщението се разбира, че прокуратурата не е успяла да потвърди нищо от твърденията на записания мъж.

Може би най-важното от изтеклия запис бе, че премиерът бил изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг “Еврохолд”, който искаше да купи активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас.

“Еврохолд” първо бе проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката.  Накрая “Еврохолд” все пак получи право да купи ЧЕЗ след поредно безпринципно решение на регулаторите.

“Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по “Еврохолд” на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене”, казва в записа мъжът с гласа на Борисов.

Не са установени данни за упражнено  влияние или въздействие върху представител на финансовата инспекция и КФН, съобщава прокуратурата. Въпреки това се признава, че по същото време КФН е извършила проверка дали “Еврохолд” има достатъчно пари, за да купи и ръководи бизнеса на ЧЕЗ в България.

Не бил се правил на прост

От записа се чук как мъжът с гласа на Борисов води разговори с европейските партньори. Той обяснява, че се прави на прост и им казва, че не греши от лошотия. Премиерът обяснява как се правил на луд пред премиера на Бавария и номерът минал. В стаята били бившият и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и финансовият министър Владислав Горанов. Те се смеели тихо, а след това Гешев се възхитил от уменията на премиера.

„Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев“, се казва в съобщението на спецпрокуратурата. Това означава, че Горанов, Цацаров и Гешев не са потвърдили за подобен разговори или не са си спомнили за такъв.

В скандалния запис се чува как Борисов се заканва “Манолев да изгори” заради скандалите с къщите за гости.  Преди това “Биволъ“ извади новината, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва за лични нужди къща, построена с европари край Сандански.

Човекът с премиерския глас намесва и къщи за гости, построени от близки на Елена Йончева. По същото време МВР започва проверки на обекти, построени от семейството й. От записа става ясно, че те са по лично разпореждане на министър-председателя.

Прокуратурата обаче заявява, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и Александър Манолев. Наблюдаващите прокурори отричали това и са си свършили работата напълно независимо и обективно.

“Баце излиза по бял панталон“

Съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов коментира, че “Баце излиза по бял панталон” от скандала.

“Прави, обаче, огромно впечатление, че не се коментира дали е установено дали това е гласът на Борисов. Още лятото от прокуратурата казаха, че ще правят експертиза и все още нищо, докато две международни експертизи установиха, че това е Борисов. Това има значение и за записа с разговора с Валентин Василиевич (Валентин Златев, бившият управляващ на “Лукойл България“), който също е много интересен и е предмет на мой сигнал“, казва Иванов.

Той призовава прокуратурата да публикува всички материали по проверката с оглед надделяващия обществен интерес и публичното заявление на Гешев, че ще правят така.

“Ще е много интересно да се запознаем с това какви въпроси са задавани и как и как е осигурена независимостта на проверяващия прокурор, при наличието на конкретен интерес на неговия шеф Иван Гешев от изхода на тази проверка. И, понеже няма да публикуват нищо, от сега да кажа, че след изборите ще използваме всички възможности на парламента, да хвърлим светлина върху този цирк“, допълва Иванов.