Прокуратурата нареди на земеделския министър да пази пчелите

Главният прокурор Иван Гешев [Юлия Лазарова, Дневник]

Върховната административна прокуратура е ангажирала земеделския министър и изпълнителния директор на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с пестициди. Това съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Активизирането по темата е по сигнал, подаден от разследващия журналист Валя Ахчиева до главния прокурор на Република България. Според сигнала в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказват да се ангажират и разрешат проблема.

Сигналът на Ахчиева е разпределен за проверка на Окръжната прокуратура в Плевен. Министърът е ангажиран от прокуратурата, тъй като по закон той осъществява държавната политика в областта на пчеларството.

В най-кратък срок той трябва да информира върховната прокуратура какви са предприетите мерки за осигуряване на условия за развитието на пчеларството, за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, за получаване на нормални добиви от културните растения и производство на качествени пчелни продукти.

Трябва да се отчете и какво е направо за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

Преди ден апелативна прокуратура във Велико Търново разпореди преглед на всички откази да се образуват наказателни производства по сигналите за масов мор на пчели край Плевен през последните три години.

Активизацията на държавното обвинение е по повод последното разследване на Валя Ахчиева за EURACTIV България. Тя разказва за връзката между пръскането със забранени за използване в ЕС пестициди около Плевен и измирането на пчелите в района. Едно от най-смущаващите обстоятелства в този скандал е бездействието на отговорните институции. Фирмата, която обработва площите района на измирането на пчелите, “Октопод инвест холдинг”.

Районната прокуратура в Плевен досега редовно е отказвала да образува досъдебни производства по сигналите на пчеларите, въпреки наличието на един и същи пестицид в умрелите пчели и растителността в района.

Прокурорите досега не успяваха да намерят умисъл при тровенето на пчелите. Освен това, законодателството в България било приравнявало пчелите на вещи.