Иван Гешев се постави до премиера като мишена на атаката

Бойко Борисов и Иван Гешев. [Профил на Борисов във Фейсбук]

Тези, които сега дестабилизират държавата чрез скандалите, искат да предизвикат избори, а след това да унищожат и прокуратурата. Това се разбра от обясненията на главния прокурор Иван Гешев в сряда.

Шефът на държавното обвинение директно обвърза политическото оцеляване на сегашната власт с бъдещето на ръководената от него институция. По конституция главният прокурор и прокуратурата не би трябвало да имат дори и индиректна връзка с останалите власти.

„Това, което виждам аз в последните дни, е генериране на постоянни скандали. За мен е ясно, че това е целенасочена съзнателна стратегия – дестабилизиране на държавата, избори и политическа конфигурация, която устройва обвиняемият (Васил) Божков, подсъдимият Цветан Василев, подсъдимият Огнян Донев, подсъдимият Прокопиев и един куп други подсъдими, която (конфигурация) да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация. Същото, което правеше Цветан Василев“, обясни Гешев.

Той се появи в правната комисия на парламента, за да представи доклада от работата на прокуратурата и разследващите органи през миналата година. Изтеклите през последната седмица снимки от спалнята на премиера Борисов и записа с неговия глас очаквано засенчиха останалите теми.

По-рано през деня Гешев разказа, че прокуратурата ще провери дали записът не е плод на манипулацията, а ако не е – кой го е направил. След това в парламента той на “шест пъти“ обясни на журналистите, че главният прокурор е висш административен ръководител, който не ръководи разследвания в реално време.

„Искате да коментирам едни записи, след като не е проведено разследване, което да покаже какво съдържат, дали са истински, дали не са истински… Дали това, което се съдържа вътре, е вярно, дали са манипулирани или не“, каза Гешев.

Той се заяде с водещия съдебен журналист от БНР Силвия Великова, като й припомни, че премиерът се е застъпил за нейното връщане в ефир. Великова напомни на Гешев, че някой преди това се беше обадил в националното радио, за да бъде свалена от ефир, докато ВСС избираше новия главен прокурор.

За записите с премиерския глас Гешев каза: „Вие искате да коментирам нещо, което е супер абстрактно и не е от моята компетентност“.

„Ще коментирам принципно. Ако се констатират принципно данни за извършено престъпление, за който и да е български гражданин, дали е премиерът, дали е президентът, дали е някой олигарх, като подсъдимия Прокопиев, като Цветан Василев, като обвиняемият Божков, като министри, които бяха в ареста, като заместник-министри, които в момента са в ареста, което не се е случвало след 89-та година, действащи министри от управляващата коалиция да са в арестите, прокуратурата не се притеснява да предприема действията, които са в съответствие със закона“, каза главният прокурор, но той не отговарял за това.

„Нас не ни притеснява да разследваме всеки, а вие сега ми задавате въпрос за някакви снимки, които може да са някой, а може и да не са от някой“, обясни Гешев.

Интересно е разминаването във версиите за това кой е поръчител на атаката. Борисов посочи всичките си политически опоненти, а Гешев изброи издатели на критични медии, които са мишена на наказателни дела през последните години, а към тях добави бившите близки до властта бизнесмени Васил Божков и Цветан Василев.

„Ще кажа нещо, което принципно трябва да е ясно. Не въздействам върху вътрешното убеждение на някой магистрат при една бъдеща проверка или бъдещо потенциално наказателно производство. Хората, към които се насочи прокуратурата през последните две години, са едни от най-богатите хора в България. В България тези хора разполагат с медиен ресурс, политически ресурс и финансов ресурс, с който могат да си позволят всичко. Логично е и е естествено прокуратурата и някои други държавни институции да бъдат подложени на натиск. Не оправдавам и не обвинявам никого. Но това е естествена защитна стратегия на хора с пари“, каза главният прокурор.