Разследващият журналист Валя Ахчиева напуска БНТ

Разследващият журналист Валя Ахчиева напуска БНТ. Това обяви тя във видео във “Фейсбук” в неделя (1 декември) като съобщи, че е подала оставката си до генералния директор Емил Кошлуков в петък.

Журналистът ще продължи да прави разследвания и ще ги излъчва онлайн в YouTube. Тя казва, че работата й с EURACTIV продължава и така разкритията й за злоупотреби с европейски средства, корупция, нарушаване на човешки права ще стигат и до чужда аудитория.

“Свободната журналистика има нужда от свободни медии, аз избрах свободата”, казва във видеото Ахчиева.

Тя обяви, че следващата й разработка ще бъде публикувана в сряда (4 декември), а онлайн предаването й се казва “Разследването на Валя Ахчиева”.

В началото на ноември ръководството на БНТ спря Ахчиева от участие в предаването на Люба Кулезич по телевизия “Евроком”, където тя бе поканена да говори за работата си. Обществената телевизия отказа да даде обяснение за решението си. Ахчиева бе поканена да коментира своето разследване “Вампири без граници“, което получи гласност в EURACTIV.

Разследващата журналистика беше свалена от ефира на БНТ от предишния генерален директор Константин Каменаров, който трябваше да напусне позицията, защото бе осъден за шофиране след употреба на алкохол. Ахчиева спечели дело в съда срещу наложеното й наказание, което бе предупреждение за уволнение. Нейното предаване “Открито” така и не бе върнато в ефир.

Новият генерален директор Емил Кошлуков е обявил конкурс за разследващо предаване, в който Ахчиева участваше.

България се намира на 111-то място по медийна свобода в Европа, според класацията на “Репортери без граници”. “Ситуацията с медиите в България е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега”, каза директорът на “Репортери без граници” за Източна Европа Полин Аде-Мевел след срещата си с президента Румен Радев в средата на октомври.