“Репортери без граници” определи ситуацията в България като “ужасяваща”

[Репортери без граници]

“Ситуацията с медиите в България е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега”, каза директорът на “Репортери без граници” за Източна Европа Полин Аде-Мевел след срещата си с българския президент Румен Радев в четвъртък. Генералният секретар на международната организация Кристоф Делоар допълни, че “никога не е била толкова зле, откакто България е станала демокрация”.

“(По време на срещата си с президента-б.р.) Изразихме тревогата си от назначението на следващия главен прокурор, смятайки, че кандидатът, който би бил назначен, изразява възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията”, каза Делоар, цитирана от “Дневник”.

“Репортери без граници” препоръчват на България да приеме нов закон за медиите, който да осигури редакционната независимост и авторитета на българската журналистика

“Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа”, каза Делоар.

България е на 111-та позиция в световната класация на “Репортери без граници” за медийна свобода. Страната се намира твърдо на последното място сред държавите от ЕС и е на едно от последните места в Европа. По-зле от България са Турция, Русия и Беларус.

“Очевидно е, че президентът е напълно наясно с причините, заради които страната е на 111-то място в индекса ни“, каза Делоар. Той допълни: “Намираме, че е смело от негова страна, като президент на България, да се включва и да изразява ясен възглед за медийната свобода, вместо да отрича всичко, той предпочита да опише истинската ситуация и това е единственият начин тя да бъде подобрена.”

“Репортери без граници“ искат България да гарантира най-малкото, че няма вербални и физически атаки срещу журналистите, както и заплахи срещу тях като тези от последните седмици.

Преди ден Съветът за електронни медии уволни генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов заради безпрецедентното петчасово спиране на програмата на медията. Преди това водещата журналистка Силвия Великова бе свалена от ефир заради критичното отразяване на кампанията на прокурор Иван Гешев за шеф на държавното обвинение. Последва протест в защита на Великова от редакционната колегия на радиото и с политическата намеса на премиера Бойко Борисов тя бе върната в ефир.

И досега медийният регулатор не е установил кой е осъществил натиск върху Светослав Костов, а той отрича някой политик да му е звънял, за да махне Великова от ефир. По същото време тече и разчистване на журналисти от националната телевизия. Последната жертва е спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра, който бе уволнен. Съмненията са, че уволнението е заради критичната позиция на Алипиев срещу настоящия шеф на БНТ Емил Кошлуков. Преди това разследващият журналист Валя Ахчиева бе свалена от ефира на БНТ. Тя спечели дело в съда срещу незаконното си уволнение, но нейното предаване “Открито” все още не е възобновено.

В комерсиалната Нова телевизия бяха махнати редица известни разследващи журналисти, след като медията бе купена от крупните бизнесмени братя Домусчиеви. Стана ясно, че телевизията е блокирала близо една година важно разследване за потенциална корупция при изгарянето на животински трупове.

“В страната има климат на медийна гражданска война, но това не е плурализъм. Вместо това трябва да има защита на редакционната независимост и свобода, благонадеждност на информацията”, коментира Делоар.

“Ситуацията е много притеснителна заради големия натиск върху журналистите, атаките (понякога физически, понякога вербални), заради инструментализацията на медиите срещу опоненти. Има и злоупотреба със законите, за да бъде застрашена журналистиката. За нас беше важно да изразим това пред президента”, допълни той

“Репортери без граници” твърди, че от три години неуспешно се опитва да се свърже с българския премиер Бойко Борисов за разговор.