“Репортери без граници“ сезира ЕК за пребития от полицията български журналист

Арестът на Димитър Кенаров бе заснет на любителско видео

Организацията “Репортери без граници” ще докладва пред Европейската комисия и Съвета на Европа случая с пребития от полицията български журналист Димитър Кенаров и последвалото неефективно разследване на прокуратурата. Това заяви Павол Салай, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на “Репортери без граници”, цитиран от “Дневник“.

“Ще повдигнем случая пред Европейската комисия и Съвета на Европа, които гарантират върховенството на закона и в България. Обмисляме и по-нататъшни действия, свързани със сигурността на българските журналисти и осъждането на престъпления, извършени срещу тях”, коментира Салай.

В края на миналата седмица “Репортери без граници“ обявиха, че са ужасени от отказа на офиса на българския главен прокурор Иван Гешев да се разследва полицейския побой, нанесен върху Кенаров по време на протестите на 2 септември.

Отказът Софийската градска прокуратура да образува наказателно дело за побоя върху репортера е наистина емблематичен за състоянието на българската правосъдна система. “Репортери без граници” казват, че аргументите на държавното обвинение са достойни за антиутопичния свят на Джордж Оруел.

В своя акт прокурор Юлиян Лефтеров казва, че полицаите, които са арестували Кенаров, не са установени, въпреки че са извършени “всички възможни действия”. Полицаите не са имали лични идентификационни номера, но това на никого не му е направо впечатление в районното. Никой от другите полицаи, където е отведен Кенаров, не ги е видял, не помни нищо и не е записал кой води видимо пребит човек.

Прокурорът посочва, че журналистът е отказал да изпълни полицейско разпореждане, което е довело до тежкия побой. В това Лефтеров не вижда проблем.

Димитър Кенаров бе арестуван по време на протеста на 2 септември миналата година. От кадрите се вижда как полицаите го влачат, докато той крещи, че е журналист. Кенаров твърди, че е бил ритан в главата и бит по тялото от полицаите. Тези твърдения съответстват на нараняванията му, които са констатирани от съдебен лекар.

Прокурорът обаче казва, че няма как да е имало полицейско насилие, защото на площада е имало много хора и всички снимали. Той дори не обсъжда множеството клипове със сцени на брутално полицейско насилие, които доказват, че полицейското насилие не просто е възможно, ами и се е случило на доста хора.

Прокурор Лефтеров цитира и мейл от гражданин на име Петър Иванов Петров от София, който бил възмутен от твърденията на журналиста. Според него побой нямало. Прокурорът не е цитирал възмущенията на хиляди други хора, че журналистът е бил бит. От постановлението няма как да се установи дали Петър Петров изобщо съществува.

Поради тази причина “Репортери без граници“ направиха препратка към държавата на Оруел.

България се намира на 111-та позиция по медийна свобода в последната класация на авторитетната международна организация “Репортери без граници”. Тя е на последно място сред всички страни от ЕС и държавите от Балканите без Турция.