Румъния разчита да сполучи с еврокомисар от пети опит

Румънският президент Клаус Йоханис настоя, че правителството в оставка не може да излъчи кандидат за еврокомисар. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Румъния за четвърти път се провали в опита си да излъчи еврокомисар, след като Европейската комисия обяви, че румънският премиер в оставка няма право да номинира кандидат.

В съобщение на Комисията се казва, че правителството на Виорика Дънчила, което беше свалено с вот на недоверие по-рано този месец, не може да номинира бившия евродепутат Виктор Негреску за еврокомисар без одобрението на президента Клаус Йоханис.

Дънчила предложи Негреску с писмо, изпратено до Урсула фон дер Лайен във вторник. Ден преди това новоизбраният председател на ЕК призова Румъния да посочи своята кандидатура възможно най-скоро.

Президентът Йоханис, който е политически свързан с групата на Европейската народна партия (ЕНП), протестира срещу решението на румънското правителство да номинира Негреску. Президентът настоява, че сегашният премиер няма “легитимност” да вземе това решение.

През септември президентът съобщи, че премиерът Дънчила не се е консултирала с него и за първата номинация на страната за еврокомисар, която беше отхвърлена. Двамата политически съперници ще се състезават за предстоящите президентски избори в Румъния през ноември.

“Румънската номинация трябва да бъде приемлива за президента и трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. В Румъния има съмнения дали представеното име (на Виктор Негреску) е издигнато по законен начин”, коментира говорител на Европейската комисия.

Въпросът е защо Европейската комисия изобщо е искала от правителството в оставка в Букурещ да номинира човек за позицията.

Виктор Негреску не е първият румънски кандидат за еврокомисар, който не е одобрен. Рована Плумб беше одобрена от Урсула фон дер Лийен за комисар по транспорта, но тя беше спряна от парламентарната комисия по правни въпроси заради потенциален конфликт на интереси.

Други неуспешни номинации са бившият евродепутат Дан Ника и държавният секретар по европейските въпроси Габриела Чиот. Нито един от тях не беше приет от Фон дер Лайен. Кметът на Букурещ Габриела Фирея също разкри, че е била помолена да заеме поста, но е отказала.

Ситуацията с липсата на румънски комисар в момента е основната пречка пред встъпването в длъжност на новата Еврокомисия в новия краен срок – 1 декември. Гласуването на пълния състав на комисията е насрочено за 27 ноември, но справянето и с този срок е под съмнение. Служителите на Комисията дори обмислят нов срок – 1 януари.

Замяната на отхвърлената от ЕП французойка Силви Гулар с Тиери Бретон, бе потвърдена от Фон дер Лайен в началото на тази седмица. Посоченият от Унгария Оливер Вархели също беше одобрен, след оттегления от правителството на Виктор Орбан бивш министър на правосъдието Ласло Трочани. Комисията обаче отказа да каже дали Будапеща ще запази ресора „разширяване“.

Негреску всъщност беше петата номинация за еврокомисар тази година, след като Румъния се опита да изпрати Йоан Мирча Пашку на мястото на Корина Крецу, която освободи позицията си в Комисията “Юнкер”, след като беше избрана за евродепутат.

В крайна сметка Букурещ оттегли кандидатурата на Пашку и остана без представител в посления месец на комисията “Юнкер”.